Palomiesten eläkeikää korjattava

Täysin päälaelleen ovat asiat menossa uudessa pelastuslaissa. Lakipykälällä ollaan "kriminalisoimassa" ikääntyneet palomiehet, jotka eivät enää kykene omaan ammattityöhönsä, vaikka todellinen syy on terveyden turmeleva, raskas ja kuluttava työ sekä ennen kaikkea väärä eläkeikä. Ainoa keino, jolla palomiehet jaksaisivat työssään jotenkin vanhuuseläkkeelle asti, on eläkeiän lasku takaisin 55 vuoteen.

Palomiehet ovat kaikkein tutkituin ammattikunta Suomessa. Työterveyslaitoksen tutkimuksissa on todettu, että "yli 55-vuotiaista miehistä korkeintaan yksi tuhannesta voi selviytyä ylikuormittumatta ja terveyttään vaarantamatta vaativista savu- tai kaasusukellustehtävistä". Liukkailla katoilla työskenteleminen on toinen rankimmista työtehtävistä. Koska kunto on osa palomiesten ammattitaitoa, täytyy heidän vuosittain läpäistä tiukat kuntotestit.

Selkeä tutkimustieto, joka puolsi sekä palomiehille että myös sukeltajille 53 vuoden eläkeikää, jätettiin 1980-luvulla huomioonottamatta, tai "pimitettiin" kokonaan, jotta päästiin toteuttamaan Kunnallisen eläkevakuutuksen kuningasajatus, kaikille yhteinen 65 vuoden eläkeikä. Virheellisiin tietoihin ja olemattomiin tutkimuksiin perustui kolmikannan päätös ammatillisten eläkeikien poistamisesta.

Vuoden 1989 virhepäätöksen seurauksena paloasemamme "ukkoutuvat" kovaa vauhtia. Fysiologian lakien mukaisesti vanhentuneet valjastetaan valistustehtäviin. Uudella lailla paloasemat muutetaan "turvallisuustavarataloiksi", jotta lisääntyvälle "ukkolaumalle" saataisiin näennäisesti jotain tehtävää.

Alentunut työkyky katsotaan kokonaan yksilön omaksi laiminlyönniksi ja siitä seuraa sanktioita, vaikka työnantajan kuuluisi vastata työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä. Miten pelastusosasto saattoi tukea tällaista pykälää lakiin!

Kuinka paloasemien operatiivinen kyky jatkossa turvataan, ei sen sijaan näytä liikuttavan ketään. Pelastusylijohtaja Partanen ei mainitse siitä sanallakaan uutta pelastuslakia kehuessaan (HS 28.2.).

Savusukelluskelpoisuuden on säilyttävä palomiesten ammattityön peruskriteerinä, sillä valmius kaikkiin raskaisiin tehtäviin on oltava kaikilla pelastustoimen ammattilaisilla. Jos tästä aiotaan lipsua ja kuvitella, että riittää kun sijoitetaan iskukykyisiä vain tilastollisesti todennäköisiin kohteisiin tilastollisesti todennäköisinä kellonaikoina, niin kalliin aluepelastuslaitoksen voi romuttaa saman tien. Kristallipallokin riittää ennustamiseen.

Kolmikannan virhepäätös on aiheuttamassa turvallisuusvajeen sekä kansalaisille että palomiehille. Kaukana ollaan ministeri Kari Häkämiehen lausumista: "Palomiehillä on oikeus päästä kunniallisesti eläkkeelle omasta ammattityöstään" ja "suojatyöpaikka ei ole sopiva loppu palomiehen arvostetulle ammattiuralle".

RAIJA KUOSMANEN FM Hyvinkää

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Lyhyet

Lyhyet

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Ennätyksiä ilman lapinlisää

Lyhyet

Lippumme elää ajassa

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.