Palomiesten eläkeratkaisu tekee kipeää

Suomen tasavallan hallitus linjasi iltakoulussaan keskiviikkona 10.6. palomiesten eläkeiän ratkaisuksi pysymisen nykyisessä 65 vuodessa. Hallitus oli luvannut tehdä tässä asiassa lopullisen päätöksensä tämän hallituskauden aikana ja niinhän se nyt sitten tekikin. Päätös vain on täysin väärä!

Tässä ovat realiteetit, joiden perusteella päätös tehtiin: palomiesten odotettavissa oleva elinikä nykyisten tutkimusten mukaan on 65 vuotta eli täsmälleen sama kuin eläkeikä. Yksikään palomies ei voi olla 65 ikävuoteen asti töissä normaalissa palomiehen työroolissa, koska kunto ei kestä raskasta työtä. Palomiesliiton teettämän tutkimuksen mukaan eläkeiän järkeistäminen esim. 58 vuoteen ei nostaisi yhteiskunnalle kustannuksia, vaan päinvastoin jopa toisi säästöjä. Vanheneva pelastushenkilöstö heikentää pelastuslaitosten palvelutasoa ja vaarantaa samalla omaa työturvallisuutta. Missään muussa Euroopan maassa palomiehillä ei ole näin korkea eläkeikä.

Nämä kaikki realiteetit olivat hallituksen tiedossa, kun kyseinen päätös tehtiin. Me palomiehet olisimme halunneet mahdollisuuden jäädä kunniakkaasti eläkkeelle omasta työstämme. Nyt sitä mahdollisuutta ei anneta. Ministeri Kiviniemi on esittänyt mahdollisuuksia siirtyä uran loppupuolella joihinkin muihin kunnan työtehtäviin. Pelastuslaitoksella on suhtauduttu huumorilla tähän mahdollisuuteen, koska oikeastihan sellaisia ylimääräisiä työpaikkoja ei ole kunnissa tarjolla.

Mitä tämä eläkeratkaisu sitten tarkoittaa oikeassa elämässä? Se tarkoittaa sitä, että joku kuolee! Kun vanheneva henkilöstö ei pysty kaikkiin pelastustehtäviin, niin jossain kohti se vaarantaa yleisen turvallisuuden. Se uhri voi olla sinun perheenjäsenesi tai naapurisi. Omalta kohdaltani pelkään, että se uhri voi olla minun työkaverini. Seuraavassa eduskuntavaalissa kysy ehdokkaaltasi, että onko tämä oikein? Minä olen kysynyt sitä monelta kansanedustajalta, joista kukaan ei ole kehdannut sanoa päin naama, että tämä olisi oikein. Ei varmaan Sinunkaan mielestäsi?

Suomen palomiesliitto jatkaa edelleen kamppailua eläkeikämme järkeistämisen puolesta ja samalla myös kansalaisten turvallisuuden puolesta. Kiitän laajasta tuesta, jota olemme saaneet teiltä kansalaisilta. Ilman tukeanne tämä kamppailu tuntuisi toivottomalta.

PETRI KAUTTO puheenjohtaja K-S pelastusalan ammattihenkilöstö ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.