Palveliko Keltinmäen kuusikon hakkuu ”monimuotoisuutta”?

Kaupungin metsäpäällikkö Marko Kemppainen käytti jälleen monta hienoa termiä perustellakseen Jyväskylässä syöpäpesäkkeen lailla leviäviä metsähakkuita (Suur-Jyväskylän Lehti 15.1.2014). Käydäänpä näitä argumentteja tarkemmin läpi.

Kemppaisen mukaan laajat avohakkuut elinvoimaisissa, terveissä metsissä parantavat monimuotoisuutta. Keltinmäen kupeessa kaadettu tuuhea, komea kuusimetsä on nyt kantojen autiomaa. Kuinkahan monta eläintä siinä nyt viihtyy, millä tavoin luonnon monimuotoisuus siinä toteutuu?

Väitteeseen turvallisuudesta voidaan myös esittää kysymys: mistä lähtien metsä oli muodostunut vaaratekijäksi? Mitä uhkaa terve paksu puu edustaa metsäpäällikkö Kemppaiselle?

Entä millaista maiseman ylläpitoa hänen mukaansa hakkuuaukea tunnelmaisen, suojaavan kuusikon tilalla edustaa?

Perin surullinen näkemys kauniista luonnosta. Nyt tuon ja monen muun aukean yli pääsevät puhaltamaan tuulet vapaasti, samoin liikenteen melu pitää huolen epäviihtyvyydestä – se siitä suojavaikutuksesta, jonka Kemppainen lanseerasi.

Viimeisenä valttikorttina Kemppainen vetänee liikenneturvallisuuden.

Millä tapaa tien viertä nouseva puurintama oli liikenneturvallisuutta vaarantava huolenaihe?

Päivää ennen Lehmäportintien hakkuita kysyin paikan päällä olleelta työntekijältä perusteluja toimenpiteelle. Sain kuulla, että ”Avohakkuu on pakko tehdä. Harventaminen ei enää pelasta tätä. Joka tapauksessa metsä pitäisi kaataa 20 vuoden päästä.”

Mikä vaara elinvoimaista metsää uhkasi - miltä se pelastettiin? Viereinen kaistale harvennettiin täyshakkuun sijaan – se siitäkin epärehellisestä ja -älyllisestä perustelusta.

Eivätkö suomalaiset metsäalan ammattilaiset ole kuulleet ikimetsistä, joita maamme rajojen ulkopuolelta vielä löytyy – ennen kuin suomalainen metsäteollisuus pelastaa ne liikakasvulta.

Kemppainen tuntuu vetävän perusteluita hihastaan sitä mukaa mikä kuulostaa hyvältä. Joko hän ei ymmärrä puheidensa ristiriitaa tai sitten hän ei välitä. Kumpi on jyväskyläläisen kaupunkiluonnon kannalta pahempi vaihtoehto?

Muutaman miestyövuoden nettotulojen vuoksi Jyväskylän kaupunki pilaa kovaa kyytiä yhteistä maisemaamme vuosikymmeniksi eteenpäin.

Janne Karvo

Jyväskylä, Keltinmäki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.