Palveluhaaste vasemmistolle

Kaupunginvaltuutettu Riitta Tynjä (komm.) kritisoi (Ksml 12.12.) palvelusetelien käytön lisäämistä Jyväskylässä. Tynjän aiheelliset näkemykset on huomioitava kuntalaisten tasa-arvon vuoksi. Mutta kokonaisuus ja elinvoimaisen kuntatalouden kestävyys jäivät Tynjältä taka-alalle.

Palveluseteleiden tarkoitus on tervehdyttää kuntataloutta ja edistää palveluiden saatavuutta. Muuttovoittoisen Jyväskylän palvelutuotanto on kovilla, sillä väestö ikääntyy. Peruspalvelujen käyttäjiä on yhä enemmän.

Nykykuntalainen vaatii ja vertailee palveluja ja odottaa kunnan tarjoavan erilaisia vaihtoehtoja. Palvelujen monipuolistamisen vaatimus lähtee tavallisen palkansaajan tarpeista, ei oikeistopoliitikkojen ahneudesta.

Vasemmisto pelkää, että palvelusetelit jakavat kansan kahtia, koska palveluseteliä käyttävä kuntalainen joutuu myös itse maksamaan osan palvelusta. Tynjä kirjoittaa, että julkisen sektorin hoidettavaksi jäisivät siten kaikkein köyhimmät.

Näin vasemmisto vihjaa, että julkisen sektorin terveyspalvelut olisivat laaduttomampia kuin yksityisen tarjoamat. Julkisella tehdään upeaa ja kunnianhimoista hoitotyötä.

Ongelma on jäykissä rakenteissa ja palveluiden ylikuormituksessa.

Jos kuntalaiset omaehtoisesti ovat valmiita maksamaan edes pienen lisäosan palveluistaan, heitä tulee siihen kannustaa ja opastaa.

Mitä enemmän kuntalaiset ottavat vastuuta terveydenhoidon kustannuksistaan, sitä enemmän julkisella jää aikaa yhtä asiakasta kohden ja rahaa säästyy oman palvelutuotannon kehittämiseen. Näin palvelusetelit edistävät kuntalaisten yhtäläisiä mahdollisuuksia saada hoitoa nopeasti ja tehokkaasti.

Vasemmiston kielteinen suhtautuminen palveluseteleihin on jarruttanut uusien hoivayritysten syntymistä Jyväskylään. Yrityksiä ei uskalleta perustaa, jos viesti on syyllistävää ja liiketoiminnan rehellisyyttä epäillään.

Jyväskylässä, jossa työttömyysprosentti on 11-13, ei kielteisiin asenteisiin ole varaa. Jos vientiteollisuutemme supistuu maailman taloustaantuman vuoksi, palvelusektori on lähin tuotannonala, joka kykenee nopeasti työllistämään väkeä.

Sen sijaan, että pelkäämme kansainvälisten yritysten "kaappaavan" palvelusetelimarkkinat, meidän on itse vapautettava kunnallisten palveluiden kilpailutus ja edistettävä suomalaisyritysten kasvua uusiksi globaaleiksi nokioiksi. Julkinen sektori ei voi harrastaa vientiä. Siksi se ei voi olla tuottava, kuten yksityiset yritykset.

Julkisen sektorin tehokkuutta ei valvo kukaan. Kunnissa pyritään kehittämään tuottavuutta omin ohjelmin, mutta todellisuudessa vain aito kilpailu edistää tehokkuutta. Kunnat tarvitsevat ulkopuolisen mekanismin, joka pakottaa ne kehittämään palvelujaan.

Jyväskylässä tulee ottaa käyttöön avoin kilpailutus, jossa yksityinen palveluntarjoaja saa tehdä aloitteen ja haastaa kunnan palvelutuotannon.

Jos yksityinen kykenee tuottamaan palvelun halvemmalla ja tehokkaammin, kaupungin tulisi harkintansa mukaan avata kilpailutus palvelun tuottamiseksi.

Malli on käytössä Ruotsissa. Haastemalli lisäisi toiminnan avoimuutta, valinnanvapautta, julkisen palvelutuotannon kestävyyttä ja mikä tärkeintä, hillitsisi vuosittain kasvavaa kunnan tuloveroprosenttia.

MARJO TOSSAVAINEN vpj., Jyväskylän Kokoomus ry Jyväskylä, Palokka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Matala syntyvyys eläkejärjestelmän haaste

Lyhyet

Autoileva asiakas tekee omat johtopäätökset myös pysäköinnistä

Lyhyet

Raideinvestoinnit ovat nyt järkeviä

”Kolmatta tietä” ei ole eikä tule!

Lupaukset on pidettävä ja hinnankorotukset peruttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.