Palveluroboteista ärräpäihin

Keskisuomalainen ennusti etusivullaan robottikioskien tuloa Suomeen. Uutinen herätti kuvittelemaan dystopiaa.

Tulevaisuuden Ärrälle tekee asiaa edelleen moni. Kätevämminhän se sujuu, kun ovi aukeaa itsestään ja energiaystävälliset valot kirkastuvat vasta kynnyksen ylittäessä. Sisään tullaan mobiililaitetta peukaloiden, joka kaikilla on, oli sen ylläpitoon varaa tai ei. Oma avain pitää toki olla, jos aikoo osalliseksi yhteishyvästä.

Sisälle kioskiin näpelöi itsensä myös sen entinen työntekijä ja seisahtaa pystybaarin äärelle ikkunanurkkaan. Siinä hän muistaa asiakkaiden ennenkin viihtyneen. Maisemalasin takaa on hyvä katsella ulos, muistella ja haaveksia. Mitä asiakas puuhasikaan tässä? Mietti ja kirjasi kuponkiin kihlautumisensa päivää, lastensa synttäreitä, autoraasun rekisteritunnusta, vakionumeroitaan. Kupongin täytettyään asiakas käväisi pelikoneella, ja palasi vielä tiskin luo puntaroimaan, miten mahtaa Pukin jalka kestää ja voisiko pelikuntoisesta herua joku lantti veikkaajallekin.

Tuon kaltaisista teemoista tuli entisinä päivinä juteltua kioskilla asioineiden kanssa. Pidettiin elossa unelmaa, ja toisillemme seuraa. Oltiin tuttuja, vaikkei nimiäkään tiedetty. Ei maailma siitä tullut paremmaksi, mutta spekuloijia kävi kioskinhoitajaa tervehtämässä tasaiseen tahtiin.

 

Hänelle ainoana valo on kirkastunut tähän mennessä tänä aamuna. Käväisihän joku klikkaamassa aamulukemiseksi iltapäivälehden sentään. Tarjoaisiko robotti kahvit? Kyytipojaksi vielä arvan, mitä raaputtaa hörpätessä? Kun ei ole tässä entisellä puodinpitäjällä mihinkään kiire. Jospa vielä lehteilisi päivän uutiset?

Piippasihan sieltä sisälle joku toinenkin ei-niin-hätäinen. Lähimarketin entinen kassa. Taisi viime vuotensa työelämässä opastaa asiakkaita itsepalvelun käyttöön. Niin hyvin opasti, että osasivat lopulta toimia jokainen avuttomina. Myymälän johto oli hänelle pistänyt käteen muoviin pakatun kimpun ja toivottanut hyvää jatkoa.

 

Tervetuloa haahuiluakvaarioon! toivottaa nyt entinen toista kanssaviipyjää. Höyryävään pahvimukiin puhaltelevat. Päivän uutisista saa jutun juurta: Ruotsissa on vielä pidemmällä tämä automaatiokehitys. Ne siellä räjäyttelevät kerrostalojakin, edelleen. Ja meidän oma hallitus sitten! Lupailee parannuksia työllisyyteen, mutta prosentti liikkuu hitaasti, ja väärään suuntaan. Maahanmuuttajia vain höösäävät viemään meiltä työpaikat!

Toinen lähtee asioilleen TE-toimistoon, ensiksi tullut jää vielä. Pelikone vie kolikon, mutta on mykkä. Yksi potkaisu vain tarvitaan, kun ovi piippaa neljännen kerran. Haalarimiehelle, joka sisälle säntäsi, ei hyödytä selostaa, miten otti pikkuisen päähän. Kuin robotille puhuisi! Sinihaalarisen järkäleen odottelussa menee vähän kauemmin. Puhetta ei kuuntele hänkään. Vie vain pois!

Jarmo Laaksonen
Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Vierailijakolumni: Nyt vanhempien välinen yhteistyö korostuu

Kuntien itsehallinnon nurja puoli on karmea

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

THL kadotti otteen jo tammikuussa

Kuusan vanha metsä ansaitsee suojelun

Minkä ihmeen takia tällä tavalla?

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.