Palveluseteleistä ei tehty päätöstä

Uudenkin Jyväskylän kaupunginhallituksen jäsenenä ja tämän viikon talousarviokokoukseen osallistuneena totean, ettäPekka Utriaisen toteamus perjantaiaamun 7.11. Keskisuomalaisessa on tehtyjen päätösten vastainen - hän totesi lapsiperheille suunnatusta kotiavusta lehden mukaan näin: "Aloitamme kotiavun palvelusetelillä, jolla lapsiperheet voivat hankkia työntekijän haluamastaan paikasta. Kokemusten jälkeen päätämme, tarvitaanko muitakin palvelumuotoja."

Näin me emme päättäneet, vaan päätimme talousarviokirjan sivun 86 mukaisesti:" Lapsiperheiden varhaisen avun tarpeen kasvuun vastataan ja ennaltaehkäisevää työtä vahvistetaan..." palkkaamalla viisi kodinhoitajaa lapsiperheiden tilapäiseen kotipalveluun. Siihen varattiin 150 000 euroa talousarviokokouksessa. Päätös sisältyy yksimielisesti hyväksyttyyn lisäyspakettiin. Me emme hyväksyneet kaupunginjohtajan esitystä siirtää viisi kodinhoitajaa vanhus- ja vammaispalveluista lapsiperheille, vaan ne henkilöt jäivät sinne edelleen ja sen lisäksi sinnekin lisättiin 100 000 euroa käytettäväksi lisähenkilöstön palkkaamiseen sekä kodinhoitajiksi että laitoksiin.

Utriaisen tulkinta käydyistä poliittisista neuvotteluista ja tehdystä päätöksestä on vastenmielinen - halu yksityistää kunnalle kuuluvia tehtäviä näyttää hallitsevan ajattelua. Luottamus on tärkeä asia uudenkin Jyväskylän päätöksenteossa. Päätös, jonka teimme oli yhdessä neuvoteltu ja yksimielinen - siinä ei puhuttu sanaakaan palveluseteleistä, vaan kunnaan palkkaamista kodinhoitajista.

Työttömiä syrjitään

Toinen asia talousarviokokouksessa, joka suorastaan järkyttää on työllisyysmäärärahan pienentäminen 1,6 miljoonalla eurolla. Me äänestimme siitä, hävisimme ja kaupunginjohtajan täysin käsittämätön esitys työllisyysmäärärahojen leikkaamisesta tuli hallituksen päätökseksi.

Jätin päätökseen kirjallisen eriävän mielipiteen: Uusi Jyväskylä aloitti pettämällä kolmannen sektorin toimijat sekä työttömät. Työllisyysmäärärahan leikkaaminen tilanteessa, jossa on 6 279 kokonaan työtöntä, 2 948 työllisyyspoliittisissa toimenpiteissä olevaa eli uuden Jyväskylän kokonaistyöttömien määrä on 9 227 ihmistä ja avoimia työpaikkoja on heille tarjolla vain 828, joten yli jää 8 399 ihmistä perheineen - jos avoimet työpaikat täytetään jyväskyläläisillä työttömillä, jos ei niin ylijäämä on vieläkin isompi.

Alle 25-vuotiaita on kokonaan työttömänä 898, yli 50-vuotiaita 2 207, yli vuoden työttömänä olleita 1 706 ja vajaakuntoisia 882. Luvut ovat syyskuun viimeisen päivän työvoimahallinnon tilastosta koskien nykyistä Jyväskylää, Korpilahtea ja Jyväskylän maalaiskuntaa eli vuoden 2009 alusta aloittavaa Jyväskylän kaupunkia.

Työllisyysmäärärahojen leikkaus on mielestäni myös kuntien yhdistämissopimuksen, kuntalain ja tasa-arvolain vastainen - yhdistämissopimus lupaa kolmannen sektorin toimijoille hyvää ja työllisyysmäärärahojen leikkaus vie kuitenkin siltä työntekijät. Kuntalaki velvoittaa kuntaa edistämään asukkaidensa hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueellaan - miten edistyy työttömien hyvinvointi, jos heiltä viedään mahdollisuus edes tukityöllistyä edes pätkätöihin?

Tasa-arvolaki ei salli syrjintää - kaupunginhallituksen enemmistön päätös syrjii työttömiä - on täysin perusteetonta vähentää työllisyysmäärärahoja vedoten "työllisyystilanteen paranemiseen", kun työttömien määrä on näin valtava - tällä hetkellä maan heikoin.

Työllisyysmäärärahojen pitää säilyä vähintään kolmen nykyisen kunnan nykyisellä tasolla, että kolmannen sektorin pitkäjänteinen kehittämistyö saa jatkua häiriöttä ja tuottaa hyvää palvelua kuntalaisille sekä erinomaisia mahdollisuuksia työttömille saada elätettyä perheensä omalla työllään. Työllisyysmäärärahojen leikkaus maksaa lisääntyvänä pahoinvointina kaupungille määrärahan leikkausta enemmän. Toivottavasti uusi valtuusto muuttaa päätöksen järkevämmäksi ja inhimillisemmäksi.

TUULIKKI VÄLINIEMI kaupunginhallituksen jäsen kaupunginvaltuuteettu (sd.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.