Palvelusetelit lyhytnäköistä politiikkaa

Helsingin Sanomat uutisoi viime viikona maanantaina (27.5.), että palveluseteleitä käytetään paljon erityisesti Jyväskylässä. Pidän Jyväskylän apulaiskaupunginjohtajan Pekka Utriaisen lausuntoja palveluseteleiden hyödyistä melko lyhytnäköisinä ja huolestuttavina kuntalaisten peruspalveluiden turvaamisen näkökulmasta pitkällä aikavälillä.

Vuoden 2013 sosiaalibarometrin mukaan kolmannes kunnista on palauttanut ostopalveluita kunnan omaksi työksi nimenomaan kustannus- ja laatusyistä.

Siinä missä monissa muissa kunnissa on ymmärretty palauttaa palveluita kuntien omaksi työksi, näyttää siltä, että Jyväskylä tekee päinvastaista politiikkaa. Tähän on puututtava, sillä pitkällä aikavälillä ulkoistetut palvelut eivät tule halvemmaksi kunnalle eikä kilpailuttamisen kustannustehokkuudesta ei ole mitään takeita.

On myös viitteitä siitä, että ostopalveluissa palveluiden laatu kärsii. Tällä on suoria vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin, jonka pitäisi olla etusijalla sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisessä.

Ihmisten hyvinvoinnin tulee olla palveluiden tuottavuuden mittari, ja tämän tulee näkyä myös päätöksenteossa. Kuntien omana työnä tuotetut palvelut mahdollistavat palveluiden demokraattisen valvonnan, mikä on ainut tapa estää yksityisten monopoliasemien synty. Vain omilla palveluilla voidaan taata, että verorahat jäävät kuntiin.

Terveysasemien ruuhkien purkaminen palvelusetelein ja kustannustehokkuuden retoriikalla on kestämätöntä politiikkaa, kuten Jyväskylässäkin on nähty.

Palveluseteleillä omavastuuosuus saattaa nousta osalle käyttäjistä liian korkeaksi. Jonojen lyhentämiseksi kuntien tulee investoida lääkäreiden ja lisähenkilökunnan palkkaamiseen.

Vain yhdenvertaisilla ja kunnan omana työnä tehdyillä palveluilla voidaan taata hyvinvointipalvelut kaikille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vanhemmat ja koulu ovat lasten osallisuuden vahvistajia

Eroon meluisista vesiskoottereista

Sanojen alkuperä jää liian usein hämäräksi

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Raamattuun ei ole oikotietä

Avaimia Raamatun kohtien oikeaksi kääntämiseksi

Loukkaava puhe ei ole kenellekään sopivaa

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.