Pankkiunionista tulossa tuskapankki

Euroopan Unionin pankkiunioni astuu voimaan ensi marraskuussa. Pankkien taseet läpivalaistaan ja terveet pankit seulotaan epäterveistä. Pankkiunioni on merkittävä askel kohti liittovaltioa. Tulevaisuudessa perheen, valtion ja markkinavoimien klassinen tasapainoasetelma siirtyy uuteen kehykseen.

Eteläisen EU:n maista erityisesti Kreikka on herännyt jo toisenlaiseen aamuun. Tilastojen raadollinen todellisuus lisääntyneestä perheväkivallasta, prostituutiosta, HIV-tartunnoista sekä naisten pakkoistutuksista koteihin ovat paljastumassa pohjoisen tasa-arvotietoisille jäsenvaltioille.

Kreikkalaisista naisista reilu 30 prosenttia on työttöminä ja arviolta jopa puolet piilotyöttöminä. Professori Niklas Bruun Naisten Syrjintäkomitean (CEDAW) johdosta väittää, ettei EU:n talouskriisin poliittisia vaikutuksia ole raportoitu uskottavasti – huomiotta ovat jääneet naisten asemaa heikentäneet radikaalit muutokset.

Joulukuussa 2014 lainaohjelmansa päättävä Kreikka on joutunut luopumaan monivuotisen velkaohjelmansa aikana lukuisista Kansainvälisen Työjärjestön (ILO) sopimuksista ja työoikeuden perusperiaatteista.

Ns. rakenteelliset uudistukset ovat merkinneet kaksinaamaisesti argumentoitua perhepolitiikkaa, jossa naiset ovat joutuneet uhraamaan valinnanvapautensa ja oikeutensa työhön.

EU:n Lissabonin sopimuksen 125 artikla kieltää yhteisvastuun veloista.

EU:n oikeudellisesti velvoittava perusoikeuskirja toteaa taas luovuttamattomien ihmisoikeuksien merkityksen.

Euroopan vakausmekanismi (EVM) on syntynyt 2012 kansainvälisoikeudellisten sopimusten varaan, mikä tekee siitä vielä vahvemman kuin perustuslaki, jota EU:lla ei vielä ole.

Määräenemmistöllä toimiva EVM voi velvoittaa komission neuvottelemaan tuensaajaa koskevasta rakenteellisesta sopimusohjelmasta, joka merkitsee välillisesti hyvinvointivaltion portaittaista alas ajamista.

Kriisimaat joutuvat neuvottelemaan pankkiunionin vahvojen pankkien kanssa järjestelyn, joka sitoo ne velkapakottein vakaan euron rahoitusjärjestelmään.

Valtio luovuttaa yhteiskuntapoliittisen vastuunsa uusliberaalien markkinavoimien kannattelemille pankeille, jotka säätelevät kansalaisten oikeusturvaa keinotekoisesti kilpailukykyä kasvattavan rahapolitiikan ehdoilla.

Syntyykö pankkiunionista globaali tuskapankki, jollaiseksi J.V. Snellman nimitti aikansa roskapankkeja? Laskun epäonnistuneen pankkiunionin laskusta maksavat viime kädessä lopulta veronmaksajat.

Europarlamentaarikkojen kannattaa ottaa kantaa Euroopan sosiaalisen vastuun puolesta. Toivon, että nykyiset ja tulevat tuensaajamaat sitoutetaan myös sosiaalisen vastuun, hyvinvoinnin ja EU:n perusoikeuskirjasssa mainittujen ihmisoikeuksien täytäntöönpanoon.

EU:n jäsenmaiden peruskriteereinä ovat toistaiseksi olleet vakaat instituutiot ja ihmisoikeudet, terve markkinatalous sekä kyky noudattaa sopimuksia.

Globaali yhteisvastuu merkitsee yhä sitä, että jokainen jäsenmaa on velvoitettu pitämään kiinni sovituista pelisäännöistä sekä huolehtimaan oman taloutensa terveistä rakenteista.

Edes EVM ei kykene pelastamaan kriisimaita totaaliselta maksukyvyttömyydeltä. Ehkä sen tekee pankkiunionin euro, joka on aina myös moraalinen euro, sillä rahan ideologinen olemus ja alkuperä syntyivät aikoinaan lain ja oikeuden varaan.

Mia Puolimatka

eurovaaliehdokas (kd.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Julkisen terveydenhuollon vastuunkanto on teoreettista

Joku tolkku pitää olla taloustalkoissakin!

Huonoja termejä

Lyhyet 5.7.

Lyhyet 5.7.

Lyhyet 4.7.

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Luonto kutsuu! Ei siis enää tekosyitä!

Kansanedustaja Jouni Kotiahon kolumni: Vihervasemmisto on uhka sananvapaudelle

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.