Pantittomat pullot ja tölkit kiertoon

Taas kehitettiin uusi ”pelijärjestelmä” palautusautomaatteihin. Sillä on puolensa, mutta tärkeintä uudistusta odotellaan.

Pantittomien tölkkien ja pullojen palautus on teknisesti helppo toteuttaa. Kuka kertoisi, miksi se ei ole automaatteja hoitaville mieluisa asia?

Luontoon jää lisääntyvä määrä pantittomia tölkkejä ja pulloja. Keräilijät korkeintaan potkaisevat tarkistaakseen näkyykö panttimerkintää. Pantittomasti pakattujen tuontijuomien määrä on etenkin massatapahtumissa lisääntynyt.

Pantittomissa on sama määrä metallia ja lasia kuin pantillisissakin. Niistä muodostuu ympäristöongelma joka turhauttaa kierrätystä. Pantittomien palautushinnaksi voisi määritellä 10–15 senttiä, niin kierrätys käynnistyisi. Ennen kaikkea luonto puhdistuisi pitkäkestoisista roskista, joita tölkit ja pullot ovat.

Valistustakin tarvitaan. Kaikki eivät tiedä, että lommoinenkin tölkki kelpaa kunhan viivakoodi näkyy. Samoin kierrätyksen kelpaavia Alkon pulloja näyttää menevän roskiksen. Suomessa kierrätys osataan, mutta yltäkylläisyyden keskellä ei viitsitä.

Risto Ahonen

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Arjen taitoja kouluopetukseen

Hyviä kohtaamisia maahanmuuttajien kanssa

Koulu on tuuliajolla, koska kukaan ei johda uudistusta

Ohdakepehonen. Kuva: Sirpa Jyske

Lukijan kuvatHaarapääskyt. Kuva: Tarja Kouvo

Vihreiden ja keskustan nuoret ottamassa eläkeläisiltä

Nokkosperhonen. Kuva: Maarit Siitonen

Lyhyet

Lyhyet

Eläkeläiset, pysykää eläkkeellä!

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.