Paperiton ohjataan sovitusti sosiaalipalvelujen piiriin

Irma Hirsjärvi (KSML 3.4.) kantaa huolta turvapaikanhakijana Suomeen saapuneiden ihmisten pakkopalautuksista maihin ja olosuhteisiin, joissa he voivat olla vaarassa.

Kuten Hirsjärvi toteaa, ei Jyväskylän kaupungilla ole lain mukanaan tuomaa oikeutta tai velvollisuutta puuttua poliisin virkatyönään tekemiin palautuksiin. Kaupunki ei voi estää tai haitata muiden viranomaisten toimintaa alueellaan.

Turvapaikanhakijan palveluiden päättymiseen johtavassa prosessissa ei kaupungilla ole roolia. Mikäli turvapaikanhakija pakkopalautetaan, ei asiasta edes tule tietoa kaupungille, sillä tässä vaiheessa prosessia turvapaikanhakija ei ole vielä kuntalainen.

Mikäli turvapaikanhakijan vastaanottopalvelut päättyvät ja hän jää tämän jälkeen maahan, tulee hänestä laittomasti maassa oleskeleva, eli hänellä ei ole voimassa olevaa oleskeluoikeutta Suomessa. Laittomasti maassa olevista henkilöistä käytetään myös termiä ”paperiton”. Jyväskylän vastaanottokeskus ohjaa henkilöt, joilta vastaanottokeskuspalvelut päättyvät, kaupungin sosiaalipalveluiden piiriin yhdessä sovittujen käytänteiden mukaisesti.

Valtiovalta on ohjeistanut kuntia laittomasti maassa oleskelevien palvelujen osalta. Sisäministeriö on joulukuussa 2016 laatinut Toimenpidesuunnitelman laittoman maassa oleskelun ehkäisyyn ja hallintaan. Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt kuntiin kuntainfon (Kuntainfo 2/2012).

Jyväskylä kaupungin sosiaalipalvelut toteuttaa palveluissaan näitä ohjeistuksia mm. huolehtimalla sosiaalihuoltolain 12§:n mukaisesta oikeudesta kiireelliseen sosiaalihuoltoon kaikille kunnassa oleskeleville. Arvion kiireellisen sosiaalihuollon tarpeesta tekee aina sosiaalihuollon ammattilainen. Ammattilaisen tekemää päätöstä mahdollisista tarjottavista palveluista ohjaavat niin laki, ministeriöiden yms. linjaukset kuin ammattieettiset ohjeistuksetkin. Päätöksen ja arvion lähtökohtana on hakijan henkilökohtainen tilanne ja avuntarve.

Jyväskylän kaupungin palveluista on toistaiseksi hakenut apua vain yksittäisiä laittomasti maassa olevia henkilöitä. Yhdestäkään laittomasti maassa olevasta lapsiperheestä ei ole toistaiseksi tullut viranhaltijoille tietoa.

Kaupunki seuraa laittomasti maahan jäävien tilannetta aktiivisesti ja tekee yhteistyötä mm. vastaanottokeskusten ja muiden kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Tilanteen hallintaa varten on perustettu säännöllisesti kokoontuva yhteistyöfoorumi.

Pakolaistaustaisten ihmisten kanssa työtä tekevät ovat jo vuosikausia jakaneet Irma Hirsjärven huolen mm. siitä, miten konfliktialueelta itse turvaan päässyt ihminen jaksaa kannatella konfliktialueella asuvia sukulaisiaan ja läheisiään. Tämän taakan ja asiantilaa seuraavan syyllisyydenkin mukana kantaminen hidastaa ja vaikeuttaa uuteen maahan kotoutumista. Täysimääräisen tuen ja palvelujen piiriin pääseminen vaatii kuitenkin tällä hetkellä oleskeluluvan ja kuntapaikan.

Elina Hienola

palveluesimies, kotoutumispalvelut

Ulla Kuittu

palvelujohtaja, sosiaalipalvelut

Ritva Anttonen

palvelupäällikkö, aikuissosiaalityö ja kuntouttavat palvelut

Jyväskylän kaupunki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Muisti on herkkä häiriintymään

Nelostien siirto loi liikennesumpun

Lyhyet

Lyhyet

Puun käyttö turvaa metsien hiilensidonnan

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Hoitajamitoitus-vääristelyä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.