Partiotoiminnan hienouden voi ymmärtää vain kokemalla

Jos omanikäiseni kysyy harrastuksiani ja kerron harrastavani partiota, yleensä toisen mielenkiinto lopahtaa nopeasti. Jaahah, taas joku luontointoilija, joka viettää kaiken vapaa-aikansa metsässä kyykkien, solmuja väkerrellen – tällaisia ennakkoluuloja heijastuu ihmisten kasvoilta.

Toki partio on solmuja, ja luonto on yksi keskeisimmistä asioista toiminnassa, mutta harrastuksena partio tarjoaa niin paljon enemmän.

Partiojohtajan käsikirja kertoo partion koostuvan kahdeksasta osa-alueesta; sitoutumisesta partion arvoihin, symboliikasta, vartiojärjestelmästä, toiminnasta luonnossa, tekemällä oppimisesta, nousujohteisuudesta, aikuistuesta ja päivän hyvästä työstä.

Itse pyrin myös partion ulkopuolella elämässäni toteuttamaan näitä arvoja ja ihanteita.

Harrastuksena partio on yksi monipuolisimmista, partiolainen voi vaikuttaa paljon omaan ohjelmaansa. Pitää hän sitten suunnistamisesta, vaeltamisesta, valokuvaamisesta tai haluaa kisailla erätaidoillaan, kaikki on mahdollista. Lisäksi on hienoa, että jokainen voi itse hyödyntää omia erityisosaamisiaan. Kuten sanotaan, partiossa voi tehdä ihan kaikkea.

Itselleni on tärkeää, että partiossa voin olla täysin oma itseni. Voin leikkiä ja riehua täysin rinnoin, ilman että joku katsoo minun olevan lapsellinen. Lisäksi ohjelma tarjoaa paljon elämyksiä ja yhdessä tekeminen on mahtavaa. On myös hienoa, että monella on samanlaiset arvot kuin minulla.

Kansainvälisyys mahdollistaa elämykset myös kotimaan rajojen ulkopuolelta. Iän karttuessa ohjelma monipuolistuu ja pääsee kokemaan yhä hienompia asioita ja voi olla mukana juuri niin paljon kuin itse haluaa.

Mutta partioonhan uppoaa kamalasti rahaa?

Tottahan se on, koko ajan voisi päivittää varusteitaan, aina olisi jokin asia, mikä uupuu. Mutta faktahan on se, että itse jäsenmaksu ei ole hunajaa, sisältäähän se myös partiovakuutuksen.

Ihan hyvin pärjää perusvarusteilla ja kaverilta voi aina lainata. Lisäksi: vaikka sijoittaisi vähän enemmän kunnon makuupussiin ja rinkkaan, ovat ne pitkäikäisiä ja maksavat kyllä itsensä takaisin.

Itselleni partio merkitsee hyvin paljon ja olen varma, että tämä tulee olemaan koko elämäni ajan ainakin jonkinlaisessa roolissa, haluan mahdollistaa harrastamisen myös nuoremmilleni.

Olen aloittanut nyt 7–9-vuotiaiden johtamista ja tiedän, että tämä on minun juttuni. Vuosi 2015 tarjoaa minulle pääsyn muun muassa partiotaitojen SM-kisoihin, suunnistuskilpailuihin sekä suurille leireille sekä kotimaahan että Viroon.

Unohda ennakkoluulosi ja kokeile partiota, tai mahdollista lapsellesi erinomainen harrastus!

Teresa Tupamäki

Kilpisen koulu 8 lk

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.