Peitetäänkö koulukiusaaminen lautakuntaa vaihtamalla?

Kiitos kiitoksista Ari ja Sari Tupamäki (Ksml 17.2.). Ihmetyttää, miksi koulumaailmaa säätelevät uusitut lait ja vanhempien osallistumisoikeus hiertävät pahasti. Käytettäviä kanavia löytyisi, mutta niitä ei haluta käyttää kiusaamisen lopettamiseksi.

Osaltaan on vaikutusta keuruulaisviranhaltijoiden itseoppisissa, omissa lakitulkinnoissa, jotka johtavat jälkijättöisesti tarkoin suunnitelluksi piiloprojektiksi. Koska niin salassapitoa kuin ammattiosaamista määrätietoisesti ylikorostetaan, tosiasiassa asiatietoja, myös velvoitteita ”unohdetaan” sekä peitellään asianosaisilta, jos ei niitä aina osata vaatia.

Lapseen kohdistuvia suojelutapoja on kahdenlaisia, oikeita ja vääriä. Kun vanhempiakin hienovaraisesti kohdellaan yhteiskunta-aseman mukaan, kiusaamisasiasta tuleekin Keuruun esimerkin mukainen ikuisuusasia. Oikeaa ratkaisua ei uskalleta tuoda julki, koska loukattaisiin samaan yhteiskuntaluokkaan kuuluvia virkamiesvanhempia.

Kokemus kertoo, että jos näin jatkuvasti toimitaan, asiat monimutkaistuvat. Kokonaistuloksena virheellisyydet moninkertaistuvat ja tunnustamattomina avin päätökset johtavat harkittuun ajanpeluuseen.

Kun haluttiin varmistaa, ettei enemmistön kannatus esityslistan kouluasioihin vain johda valmisteluun ja ryhdyttiin mahtipontiseen hyökkäykseen ja häikäilemättömään syyllisyysjahtiin – koska se Keuruulla on kautta aikain koettua tapakulttuuria virkamiehistön joutuessa alakynteen ja puolustuslinjalle.

Pääsyy kohdennettiin sivistyslautakunnan enemmistöön, neljään lautakunnan jäseneen, jotka mainittujen kouluasioiden valmisteluesityksen lisäksi olisivat myös vaatineet viranhaltijoiden kokouskulttuuriin ja käyttäytymiseen muutosta ja paluuta oikeille lain mukaisille raiteille. Tämä johti kolmen sivistyslautakunnan vähemmistöjäsenen allekirjoittamaan perusteettoman lautakunnan erottamisesityksen, jolla velvoitettiin kaupunginhallitusta esittämään kaupunginvaltuustolle tilapäisen valiokunnan perustamista erottamaan koko sivistyslautakunta luottamuspulan takia.

Luottamuspulaongelma näyttääkin suoraan näin esitettynä itsestä pois käännetyltä kolmikon sädekehän tavoittelulta ja viranhaltijoiden suojamuurin pönkittämiseltä. ”Kun he ovat kaikkensa tehneet koulumaailman työrauhan eteen, jossa ei mitään kiusaamista tunnusteta!” Uskoo, ken tahtoo!

Hyvin haastavaa on tilapäisen valiokunnan työ käydä työstämään lautakunnan vähemmistöltä tullutta, perusteluiltaan epämääräistä esitystä lautakunnan erottamisesta. Mutta jos esittäjät katsovat toimineensa kokousten salaisissa esityslista-asioissa oikein, vaikka eivät myönnä AVI:lta tulleita korjausvaatimuksia tarpeellisiksi, miten edetään ja kuinka salassa pidettävää asiaa voidaan käsitellä valtuustossa sekä muutenkin siirtää salassa pidettävä asia sivistyslautakunnan ulkopuolelle?

Asia onkin kokonaisuudessaan edennyt arvovaltakysymykseksi ja tietyn ryhmän virkamiesliehittelyksi, keuruulaisten ihmettelyn kohteeksi sekä uudeksi ABC:n ja Megan ”kansalaiskomiteoiden” puheenaiheeksi. Tolkku asiasta puuttuu, kun itse lasten koulunkäynti ja henkinen sekä fyysinen hyvinvointi on täysin hukassa. Oikeudenmukainen lasten kohtelu Keuruun koulumaailmassa on unohdettua tätä päivää ja tätä on myös välinpitämättömyys perheiden kärsimyksistä.

Antero Pohjonen

kaupunginvaltuutettu (sd.)

sivistyslautakunnan jäsen

Keuruu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Joensuun hienosti toimiva keskusta lyö Jyväskylän 10–0

Lyhyet

Suomen pitää olla terveesti itsekäs

Koettelemuksien kevät, synkkien kokemusten kesä

Elävissä kuvissa on muisti

Laajakaistalakia on todella taivuteltu

Mielipide: Rasismi ei poistu vain nimiä viilaten

Mielipide: Pöllyttämisen sijaan tekoja

Lyhyet: Minun mieltäni pahoittaa moni asia, puhe ja mielipide Suomessa. Ne pitää kieltää kaikki.

Todellisia työllisyyspoliittisia uudistuksia odotellessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.