Pekkarinen liioittelee kikyn vaikutuksia

Kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kesk.) kirjoitti (KSML 1.9.) mm. seuraavaa: ”Ilman kiky-sopimusta yritystemme kustannuskilpailukyky olisi useita prosentteja nykyistä heikompi.

Tuotteet eivät olisi käyneet kaupaksi kuten on tapahtunut. Näkymät tulevaan eivät olisi rohkaisseet investointeihin niin kuin nyt. Työllisyys matelisi edellisen hallituksen lukemissa kaukana nykyisistä.”

Pekkarisen kuvaus työnantajajärjestöjen ja ay-liikkeen 29.2. 2016 solmiman kilpailukykysopimuksen vaikutuksista on rajusti yliampuva, yksipuolinen ja harhaanjohtava.

Paljon kikyä suurempi vaikutus työllisyyden ja talouden kasvuun on ollut maailmantalouden vahvalla imulla, EKP:n rahapolitiikalla ja eräillä muilla tekijöillä.

Vaikka mm. työnantajamaksujen merkittävä siirto yrityksiltä työntekijöille oli merkittävä toimenpide, kiky-sopimuksen suurin merkitys ei ollut sen aineellisella sisällöllä.

Tärkeintä oli se, että kiky osoitti, että Suomessa kyetään edelleen sopimaan tärkeistä asioista.

Se palautti edellisellä vaalikaudella romahtaneen luottamuksen, johon yrityksetkin toimintansa ja investointinsa perustavat.

Kiky-sopimuksesta on syytä antaa sen osapuolille kiitos. Kiitosta ei kiky-sopimus kuitenkaan ansaitse siitä, että sillä leikattiin kuntien ja valtion palkansaajien lomarahoja.

Nämä ovat valtaosin matalapalkkaisia.

Ay-liikkeeltä on syytä kysyä, miksi näitä leikattiin ja miksi vain julkisen sektorin työntekijöiltä? Miten se paransi yritysten toimintaedellytyksiä ja vientiä?

Ostovoimaa se alensi, palkkatasoeroja kasvatti ja julkisen sektorin vetovoimaisuutta työpaikkana se heikensi.

Valitettavasti Sipilän hallitus ei vieläkään ole korvannut julkisen sektorin lomarahaleikkauksia.

Toimi Kankaanniemi

kansanedustaja (ps.)

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kalliin Hippoksen vaihtoehto

Tämä yhteiskunta on hylännyt minut

Lyhyet

Asioita ajettu jo vuosikymmenten ajan

Lyhyet

Minun kirkkoni - vai meidän kirkkomme?

Kalliiksi kävi poismuutto

Tuhotaanko Sormiharjumme?

Byrokratian taivaspaikka

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.