Pelastetaan Mankolan rantaluontopolku

Mannilan asukasyhdistys, Jyväskylän vanhempainfoorumi ja Jyväskylän seudun luonnonsuojeluyhdistys ovat 1.10. jättäneet kaavamuutosvaateen kaupunginhallitukselle Mankola II –asemakaavasta.

Hyvät Jyväskylän valtuutetut, lautakuntien jäsenet ja virkamiehet: Omarantaisten rivitalotonttien myynti on keskeytettävä ja laitettava alulle kaavamuutos, jolla niistä tehdään ”ei-omarantaisia” kaikkien kaupunkilaisten hyväksi!

Me kaikki teemme virheitä. Joskus virheen voi perua ennen kuin se on tapahtunutkaan. Nyt siihen on vielä mahdollisuus. Jos nimet ovat jo kauppakirjoissa, se on liian myöhäistä!

Syyskuussa olin jakamassa valtuutetuille Pelastakaa Mankolan rantaluontopolku -toimintapäivätiedotetta valtuuston kokouksen alla. Minulta kysyttiin, miksi emme toimineet aiemmin. Anteeksi, teimme virheen. Emme tajunneet, että esimeriksi seuraavat kaupungin omat asiakirjat eivät tarkoita totta:

–Lausunto Mannilan yleiskaavan muutoksesta tehtyihin valituksiin Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle 9.5.2003: ”Omarantaisi tontteja ei tälle alueelle ole merkitty sen paremmin vanhaan yleiskaavaan kuin yleiskaavamuutokseenkaan.”

–Jyväskylän virkistysreittiselvitys 2010, sivu 35: ”Luontopolkujen saaman suuren arvostuksen takia jatkosuunnittelussa tulisi kiinnittää aikaisempaa enemmän huomiota asukkaiden mahdollisuuteen liikkua luonnossa käyttäen luontopolkuja ja muita luonnossa kulkevia polkuja” ja ”Tarkemmassa suunnittelussa on myös mahdollista ottaa paremmin huomioon paikalliset maisema- ja luontoarvot”.

–Tuomiojärven–Laajavuoren alueellinen virkistysreittisuunnitelma 14.12.2011 s.4: ”Tuomiojärven rantaraitin osalta tavoitteena oli löytää reitille tarkka sijainti sekä muodostaa samalla reitistä mahdollisimman luonnonläheinen, vettä lähellä kulkeva yhteys. Tärkeänä tavoite oli myös saada erilaiset kulkijat eri reiteille siten, että lähimpänä vettä kulkeva reitti on suunnattu pääasiassa jalankulkuun, jolloin nopeampi pyöräily ja rullaluistelu tapahtuvat kauempana rannasta.”

Olimme siinä hyvässä uskossa, että tehdyt valitukset menevät läpi, sillä niin selvät ja hyvät perustelut niissä meistä tavallisista kaupunkilaisista oli! Sitten yllättäen iltayhdeksältä päiväkodin nurkalla oli monitoimikone ilman etukäteisilmoitusta tai edes, että alueella olisi ollut metsätöistä varoittavat kyltit.

Mutta kyllä virheitä on tehnyt myös joku muu. Kaupunki on kaavoittanut niin kiireellä, että yhteistyö ja suunnittelu kokonaisvaltaisesti on tainnut jäädä puolitiehen:

Mankola I –kaavan saatua lainvoiman ei mennyt kauaakaan, kun alueelle perustettiin kaavamuutoksella toinen päiväkoti.

Mankola II –kaavan teon loppusuoralla Mankolan entinen emäntäkoulu, joka silloin oli JAMK:n ja JAO:n käytössä, muuttui tulevaksi Mankolan yhtenäiskouluksi. Kaavan ollessa jo kokonaan valmis koulu on tarkentunut luontopainotteiseksi kouluksi perinneympäristöön, mutta jossa se on jäämässä sumppuun asutuksen ja teiden keskelle ilman luontoa!

Tuomiojärven rantaraittia on alettu suunnitella vasta Mankola II –kaavan valmistumisen jälkeen. Sen olisi tarkoitus olla luonnonmukaisempi. Myymällä omarantaiset tontit kaupunki tuhoaa kauniin rantaluontopolun, joka on jo aivan ilmaiseksi rakentunut sinne ja joka pelastaisi koulun ja päiväkotien luontoyhteyden.

Kaupungin maisema-arkkitehti Mervi Vallinkosken mukaan ”koko periaate romuttuisi, jos alamme lipsua rannoista yksi kerrallaan”. Mitäs tämä sitten on?

Minua on peloteltu kuluilla, joita syntyisi, jos omarantaisten rivitalotonttien tarjouksia jättäneet yritykset alkaisivat oikeusteitse vaatia hyvityksiä syntyneistä kuluista.

Olen varma, että isot ja pienet rakennusliikkeet haluavat rakentaa viihtyisiä ja toimivia asuinympäristöjä meille kaikille kaupunkilaisille yhteistä etua silmällä pitäen. En usko, että rakennusliikkeet haluavat tässä liata käsiään. Ne tarvitsevat jatkossakin tontteja kaupungilta, joten rehellisellä yhteispelillä tästäkin selvitään.

Mutta virhettä ei ole vielä tapahtunut. Rantaluontopolku kulkee siellä edelleen s-1 -suojeluvyöhykkeen ansiosta ja on vielä käytössämme.

Ja monesti virhe syntyy tietämättömyydestä. Tulkaa hyvät kaupunkilaiset ja valtuutetut katsomaan rantaluontopolullemme, miten kaunista siellä on ja mitä sen tuhoutuminen merkitsee Mankolan koululle ja päiväkodeille, tulevista Tuomiojärven rantaraitin käyttäjistä puhumattakaan. Tietoa löytyy myös netistä: http://mankolanrantaluontopolku.blogspot.fi/

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.