Pelkkää puhetta, Paloniemi

Kansanedustaja Aila Paloniemi ajoi (Ksml 29.11.) tormakkaasti koulutuksen arviointikeskuksen perustamista Jyväskylään. Jos hän aidosti on tällä asialla, miksi hän ei toiminut eduskunnan juuri päättäessä asiasta?

Kesällä hyväksytyssä yliopistolaissa eduskunta päätti, että korkeakouluilla on erillinen arviointineuvosto, joka sijaitsee Helsingissä. Paloniemi ei ottanut mitenkään arviointikeskusta esiin eduskuntakäsittelyssä ja äänesti hallituksen esityksen puolesta.

Sama toistui kaksi viikkoa sitten, kun eduskunta päätti koulutuksen arviointia koskevasta laista. Paloniemi äänesti esityksen puolesta. Nyt hän sitten asettui näitä hallituksen esityksiä vastaan. Ei erityisen vakuuttavaa.

Kaksi vuotta sitten todellakin selvitysmies Timo Lankinen esitti, että koulutuksen arviointia koskevat tehtävät koottaisiin yhdeksi kokonaisuudeksi Jyväskylään perustettavaan arviointikeskukseen. Mielestäni se oli hyvin varteenotettava esitys.

Kuulemiskierroksen jälkeen keväällä 2008 kuitenkin tuolloinen sivistyspoliittinen ministeriryhmä, keskustaministerit mukaanlukien, päätti yksimielisesti, ettei uutta keskusta perusteta. Näiden linjausten pohjalta on lainsäädäntö valmisteltu ja eduskunnassa nyt päätetty. Koulutuksen arviontineuvoston sihteeristö on Jyväskylässä ja korkeakouluilla on edelleen erillinen arviointineuvostonsa Helsingissä.

Opetushallitus tekee uuden työnjaon mukaisesti ainoastaan oppimistulosten seurantaa. Kaikki muu koulutuksen arviointitoiminta on keskitetty Jyväskylään koulutuksen arviointineuvostolle.

Jyväskylän sihteeristö on toiminut määräaikaisena mutta nyt sopimus vakinaistetaan, mikä parantaa arvioinnin ennakoitavuutta, koordinaatiota ja suunnitelmallisuutta ja vakinaistaa toiminnan Jyväskylän yliopistoon.

HENNA VIRKKUNEN opetusministeri

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Britannian pääministeri kokeilee rajoja

Ihmisen erityislaatu, onko sitä?

Lyhyet

Veikkaus viimein havainnut ongelmat

Outoa touhua Jyväskylän metsissä

Puolimatka petaa poliittista uraansa

Hallitus hakee fokustaan

Pääministeri Rinteen ikiomat kuplat

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.