Peltipoliisi ei yksin pärjää

Toimittaja Heli Paanasen kirjoitus poliisin priorisointikäytänteestä ja poliisiylipäällikkö Seppo Kolehmaisen taistelusta poliisin resurssien lisäämiseksi herätti ajattelemaan, että pitäisi päättäjienkin ajatella (KSML 13.1.).

Vain vuosikymmen sitten poliisi vannotti tavankansalaista jättämään ryöstäjäin kiinniotot heidän huolekseen.

Tilanne on muuttunut. Nykyinen ohjeistus neuvoo poliisia välttämään reagointia muihin kuin henkeen tai terveyteen kohdistuviin uhkiin.

Eduskunta on tietoinen poliisin resurssipulasta, mutta sitä kiinnostaa vain julkisten menojen kasvun estäminen.

Kansanedustajan palkkiot taas ovat sitä luokkaa, että kun hän varustaa kotinsa turvakameroilla, se ei ole suuri rahallinen uhraus.

Sen sijaan vuokrakerrostalossa asuvan eläkeläisen harkitessa kameravalvontaa jo ajatus on outo ja mahdoton toteuttaa. Kuitenkin varastelu on vuokratalojen ikuisuusongelma.

Näyttää siltä, että yhteiskunta on hyvää vauhtia jakautumassa ”kunnon immeisiin” , joilla asemansa merkkinä on turvakameravalvonnasta kertova kyltti oven pielessä, ja niihin, joilta tämä kyltti puuttuu.

Onko päättäjillä visio, että jos ihmisiä ahdistetaan hankkimaan kameravalvontaa koteihinsa, poliiseja voi sen varjolla vähentää? Innostus peltipoliisien lisäämiseen viittaisi tähän suuntaan.

Salakatselusta tuomittu Axel Smith onkin syytä julistaa suomalaisten rosvojen suojeluspyhimykseksi.

Hänen touhujensa innoittamana laadittu laki määräsi, että kameravalvonnasta kertovan kyltin on oltava niin hyvin näkyvillä, että tyhmäkin rosvo sen huomaisi. Näin hän ohjautuisi rosvonpuuhiin asunnoissa, joissa kylttiä ei ole.

Poliisipula puolestaan pakottaa kansalaiset ennenpitkää turvautumaan omankädenoikeuteen, ja silloin vaarantuvat kalliit henki ja terveys!

Nykyisellään, jotta pääsisi näkemään poliisin livenä, eikä vain istumassa poliisiautossa ja huristamassa poispäin, on järjestettävä itsensä keskelle terrori-iskua tai vastaavaa.

Tuula Ahonen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kulmuni on paras johtaja keskustalle

Lyhyet

Kohtuuden pitää riittää – työelämässäkin

Lyhyet

Kolumni: Jyväsjärvi ja Rantaraitti ovat Jyväskylän keuhkot

Tourujoen luontopolku ei ole mikään jätepiste

Lyhyet

Ydinvoima turvallista

Veronmaksajana saa ihmetellä Uuraisten valokuitupäätöksiä

Äänestäjien tahdosta viis

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.