Perämäen teksti avasi silmät

Kiitän Pertti Perämäkeä Nimellä-kolumnista (KSML 23.2.). Toivon sen pistävän miettimään ja korjaamaan asioita. Sen se varmaan tekeekin.

Minulle sattui samantapainen tutkimustilanne jo 60 vuotta sitten. Opettajani Tourulan koulussa kiinnitti huomionsa siristelyyni ja pääni kääntelyyn oppitunneilla ja sanoi, että jotain on vialla.

Köyhällä nelilapsisella perheellä ei ollut varaa yksityiseen silmälääkäriin, jolloin opettaja soitti keskussairaalan polille ja sai varattua minulle ajan.

 

Olin silloin 9-vuotias. Menin sitten sairaalaan ja odotin koko päivän kutsua silmälääkärille. Ei tullut, poli meni kiinni ja minun käskettiin lähteä.

Itku kurkussa lähdin. Seuraavana päivänä kerroin itkien opettajalle, mitä oli tapahtunut.

Opettaja soitti suoraan lääkärille ja ripitti tämän ja moitti suorin sanoin, että köyhää poikaa istutetaan koko päivä odottamassa toiveikkaana lääkäriä. No, uusi aikavaraus tuli.

Mutta tilanne ei tälläkään ollut selvä. Silmätarkastuksessa tutkittiin ensin vasen silmä. En silloin heti tajunnut, että siinä oli vain lievästi likinäköä.

Lääkäri alkoi tutkia oikeaa silmää ja sanoa letkautti, että tämä silmä on sitten varmaan vielä huonompi. Oli varmaan jäänyt opettajan ripitys kaivelemaan ja hän purki harmiaan ylimielisesti lapseen.

Mutta mutta, oikeassa silmässä olikin miinusta yli 2 dioptria. Se oli aiheuttanut silmien siristelyn ja pään kääntelyn.

En voi edelleenkään välttyä vaikutelmalta, että lääkäri oli valmistautunut soittamaan opettajalle, että eihän pojan silmissä vikaa juurikaan ollut.

 

Tällä hetkellä oikeassa silmässä on miinusta 6,75 ja glaukooma, synnynnäinen. Lääkitys ja hoito on kohdallaan ja pärjäilen hyvin. Hyvä kolumni toi mieleen nuo silmälääkärikokemukset 1950-luvulta. Kuten sanoitte, niin ehkä taitava ammatissaan, mutta surkea lapsen kohtaaja. Toivottavasti saamme jatkossakin lukea hyviä kirjoituksia!

Reijo Moilanen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Vierailijakolumni: Nyt vanhempien välinen yhteistyö korostuu

Kuntien itsehallinnon nurja puoli on karmea

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Minkä ihmeen takia tällä tavalla?

THL kadotti otteen jo tammikuussa

Kuusan vanha metsä ansaitsee suojelun

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.