Perhekokouksen paikka

Avatessaan kirkolliskokouksen 3.11. Suomen luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen totesi: ”On lujasti ja päättäväisesti pidettävä huolta siitä, että elämän perussuhteet eivät näy markkinasuhteina. Lapsi ei osta vanhemmiltaan kasvatuspalveluja. Kun hengitän, en ole ilmakehän asiakas. Elämänilolla ja mielekkyydellä ei ole markkinahintaa. Luottamus ja anteeksianto eivät ole kaupattavissa. Suhde Jumalaan ei ole markkinasuhde.”

Samat ajatukset sopivat seurakuntaan. Seurakunnan suhde jäseniinsä ei ole markkinasuhde. Seurakunta ei ole yritys, palveluvirasto tai ammattimainen tapahtumajärjestäjä.

Jos miellämme, että kirkollisveroja maksetaan yksinomaan siksi, että sillä ansaitaan tietty palvelutaso, silloin seurakunnan identiteetti katoaa. Seurakunta on Jumalan perheväki. Jos vanhemmiltaan kasvatuspalveluja ostava lapsi kuulostaa hullulta, eikö yhtä oudolta kuulosta se, jos äiti-kirkolta penätään palveluja yksipuolisella markkina-asenteella?

Kumma kyllä, jälkimmäinen mielikuva on alkanut säristä kirkon jäsenten korvissa vasta nyt. Ehkä siksi, että kirkko on itse toistanut asiakkuusajattelun mantraa väsyksiin asti. Oman identiteetin kuunteleminen on jäänyt vähemmälle.

Keitä me olemme? Tällä kysymyksellä päästään pitkälle.

Seurakunta toteuttaa kirkon Herralta, Jeesukselta Kristukselta, saamaansa tehtävää. Sillä ei ole tämän ylittävää, omaa agendaa. Kirkon jäsen ei ole suhteessa seurakuntaansa kuluttaja, vaan jäsen, joka on kiinnostunut siitä, miten hän voi palvella ja rakentaa kotiseurakuntaansa, olla osana sitä. Perheeltä ei oteta eikä sille käännetä vaikeuksissa selkää, sille annetaan ja siltä saadaan. Kuuluminen ja osallisuus merkitsevät. Ne eivät ole kaupan.

Arkkipiispa jatkaa osuvasti: ”Kirkkona elämisen ydin tässäkin kulttuurissa tiivistyy, kun kirkoissa kokoonnutaan jumalanpalvelukseen, (..) tämän keskellä toteutuu ihmisen perussuhde, suhde koko olemassaolon ytimeen. Siinä, kun ihminen polvistuu Herransa eteen, ei olla asiakasrajapinnalla.”

Käytä ääntäsi seurakuntavaaleissa isänpäivänä 9.11. Tarvitsemme äänestäjiä, jotka haluavat kuulua joukkoon ja tahtovat vaikuttaa seurakuntien tulevaisuuteen. Tarvitsemme luottamushenkilöitä rakentamaan ja kehittämään seurakuntaelämää.

Koska perheyhteydessämme ja toimintatavoissamme on kosolti korjattavaa, äänettömyys ei tuo mukanaan mitään hyvää. On rakentavan perhekokouksen paikka.

Panu Partanen

kirkkoherra

Toivakan seurakunta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Osaamista Alvan johtoon

En ole kuullut leikkausten keskittämisestä mitään uutta

Lyhyet

Lyhyet

Osuuspankin fuusio oli torjuttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Seniorikortin hankala uudistus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.