Peruskouluun lisää yhteiskuntaoppia

Jyväskylä päätti vähentää säästösyistä kuudesluokkalaisten historian ja yhteiskuntaopin opetusta yhdellä viikkotunnilla ensi syksystä alkaen. Itse olen kuitenkin jo pitkään yrittänyt viestittää eri tahoille, että kouluihin olisi nimenomaan lisättävä näiden oppiaineiden opetusta.

Suomen Valtiotieteilijöiden yhdistys (SVAL) on samoilla linjoilla ehdottaessaan peruskouluihin lisää yhteiskuntaopin opetusta (Ksml 3.4.2011).

Usein huomaa, että jopa perusasiat yhteiskunnan toiminnasta ovat teillä tietymättömillä. Populististen mielipiteiden laaja hyväksyntä merkinnee sitä, ettei ole valmiuksia omaehtoiseen kriittiseen ajatteluun.

Lähihistorian alkeiden kertaus ei tekisi pahaa kenellekään. Ainakin ennen kouluissa opetettiin muinaisten roomalaisten kaikki kujeet, mutta ei juuri lainkaan oman maan lähihistoriaa.

Yli sata vuotta vanhoille puolueille loivat pohjan 1800-luvulla virinneet uskonnolliset herätysliikkeet, jotka vahvistivat syrjäseutujenkin ihmisten itsetuntoa.

Yhdistystoiminta, raittiusliike, työväenliike ja nuorisoseuraliike valmistivat ihmisiä yhdessä toimimiseen ja sortovallasta vapautumiseen.

Puolueiden yhteistoiminta on tuonut suomalaista yhteiskuntaa läpi todella vaikeiden aikojen hyvinvointivaltioon asti.

Yksi mielenkiintoinen piirre hyvinvointivaltion rakentamisessa on keskustan Johannes Virolaisen ja demarien Kalevi Sorsan yhteistyö.

Hehän neuvottelivat usein asiat tekemällä keskenään molempia osapuolia hyödyttäviä kompromisseja ja toivat sitten usein vain valmiin esityksen muiden päätettäväksi ja tulosta syntyi.

Viime vuosina on valitettavasti alkanut tuntua, että mediankin tehtävänä olisi vain tarkoitushakuisesti kaivaa politiikoista ja puolueista esille asioita, joiden avulla sitten yritetään saada nämä "vanhat puolueet" näyttämään aivan rikollisorganisaatioilta. Ja sitten kuitenkin ihmetellään, jos politiikka ei kiinnosta ihmisiä ja että on aina vain vaikeampaa saada kyvykkäitä henkilöitä edes ehdokkaiksi.

Yhteisten asioiden hoito on todellisuudessa sen verran vaikea ja vastuullinen tehtävä, etten kyllä kadehdi ketään, joka sen tehtävän saa ja vastaanottaa. Siinä työssä tarvitaan monipuolisen tiedon ja taidon lisäksi myös yhteistyökykyä yli puoluerajojen. Herjojen heitolla ja tyhjillä lupauksilla ei pitkälle potkita.

TAINA HÄMÄLÄINEN yht.kand. Muurame

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Soteuudistuksen palattava juurilleen

Lyhyet

Kirjakarkki on kiva palkka

Keski-Suomi säilyy tulevaisuudessakin

Kiitos Palokan terveyskeskukselle

Vanhan Kirjan Talvi on nimenä vakiintunut

Jyväskylään mahtuisi uusi kirjallisuustapahtuma

Suomi ei tarvitse mitään hyökkäys- aseita

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.