Perussuomalaisten yrittäjä-puolue ajaa vain omia etujaan

Kauko Tuupainen ja Timo Aalto kommentoivat (Ksml 10.6.) kirjoitustani ay-liikkeestä ja perussuomalaisista (Ksml 5.6.).

Perussuomalaisten lausuntoja selitetään usein yksittäistapauksiksi, huumoriksi tai liikuttuneessa mielentilassa sattuineiksi möläytyksiksi ja seuraavaksi puhe käännetään johonkin asiaan liittymättömään, yleensä EU:hun.

Niin nytkin. Tuupainen käsitteli hallituspuolueita ja Aalto EU:ta. Kumpikaan ei tuonut esiin, kuinka ay-liike, siis luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut, ammattiosastot, ammattiliitot ja työttömyyskassat sekä keskusjärjestöt, olisivat hylänneet työntekijät. Kumpikaan ei tuonut esiin ainuttakaan työntekijöiden työehtoja ja -oikeuksia parantavaa perussuomalaisten lakialoitetta.

Tammikuussa julkistettiin perussuomalaisten talousohjelma, jonka olivat työstäneet mm. meppi Sampo Terho, eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija Juha Halttunen sekä Matti Putkonen.

Ohjelmasta nousi äläkkä ja puheenjohtaja Timo Soini sanoutui irti ruoan ja lääkkeiden alv:n korotuksista, mutta totesi joidenkin avausten menevän eteenpäin. Ovatko näiden joukossa kirjojen ja lehtien alv:n kiristäminen sekä irtisanomissuojan, työttömyysturvan ja ikääntyvien palkkojen heikennykset? Myös perussuomalaisten yrittäjäryhmä esitti 2010, ettei ikääntyneisiin työntekijöihin tarvitse noudattaa työehtosopimuksia.

Kai näissäkin selityksenä on ”vitsi, vitsi”. On mahdoton tietää, milloin perussuomalaiset ovat tosissaan ja milloin eivät.

Ay-liike on ollut kehittämässä eläkejärjestelmää kolmikannassa. Viimeksi esillä on ollut työnantajien vaatimien heikennysten, mm. eläkeiän alarajan noston sekä työeläketurvan rahoituksen romutuksen estäminen. Viime vuosina ansiotason nousu on ollut maltillista ja kuluttajahintojen nousu voimakasta, joten taitettu indeksi toi vuonna 2012 eläkkeisiin puoliväli-indeksiä suuremman korotuksen.

Vihtavuoren ruutitehtaan puolustamisessa juuri ay-liike on ollut esillä. TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ja räjähdysainetyöntekijöiden ammattiosasto ovat tehneet kovaa yhteistyötä työpaikkojen pelastamiseksi. JHL oli näkyvästi kampanjoimassa puolustusvoimien ruokahuollon palkka-asiassa. Näissä Tuupaisen mainitsemissa tapauksissakaan ay-liike ei hylännyt työntekijöitä.

EK:n vaalipaneelissa 2012 Timo Soini halusi rajoittaa perustuslaissa turvattua perusoikeutta työtaisteluun. Paikallisen sopimisen lisääntyessä Soini siis haluaa heikentää työntekijöiden neuvotteluasemaa.

Perussuomalaisten avaukset on huomattu työpaikoilla. Jytky on jäänyt tulematta kaikissa ammattiliittojen vaaleissa. Työntekijät tietävät, ettei työnantaja- ja yrittäjäpuolue aja heidän etujaan työpaikoilla, osastoissa ja liitoissa. Siksikö puolue hyökkää ay-liikettä vastaan?

Ei ay-liikkeessäkään sulateta Lipposen hallituksen muinoin harjoittamaa talouspolitiikkaa. Nyt hallituksessa istuvissa työväenpuolueissa on kritisoitavaa, mutta vassareilla ja demareilla oli selkärankaa vaikeana aikana lähteä vastuunkantoon, ilman sitä kyyti olisi ollut todella kylmää.

Hallitusohjelma tehdään aina kompromissien kautta, jostain luovutaan jotta jotain saavutetaan. Perussuomalaisten olisi hyvä muistaa, että yksipuoluejärjestelmät eivät toimi.

En käyttänyt sanaa natsi-Saksa, Timo Aalto nosti sen esiin ihan itse.

Ohjelmissaan perussuomalaiset ilmoittaa olevansa kansallismielinen, kristillissosiaalinen ja populistinen puolue. Siis nationalistinen ja konservatiivinen liike. Sen yhteistyöpuolueita Euroopassa ovat oikeistopopulistiset ryhmät. Puolueen riveissä on eduskunnassa ja kunnallispolitiikassa useita rasistisista rikoksista tuomittuja. Ääriliike Suomen Sisu toimii puolueen sisällä. Puolueen jäseniä ja kannattajia on yhdistetty myös muihin ääriryhmiin.

Viittaus 1930-luvulle on siis relevantti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.