Perusterveydenhuollon asiakasmaksut ja sote-uudistus

Ilmeisesti Suomen valtiolla on rahaa jossakin taskussa, koska äskettäisen liikennekaarikeskustelun yhteydessä näytti tarvittaessa löytyvän 100 miljoonaa euroa autokaupan jatkumisen takaamiseksi.

Nyt kun sote-uudistus tehdään ja siinä yhteydessä korjaillaan pariakymmentä lakia, olisi tarpeen miettiä myös asiakasmaksulakia ja -asetuksia. Helsinkihän ei ole perinyt maksua perusterveydenhuollon käynneiltä, ja tässä asiassa pääkaupungista pitäisi ottaa esimerkkiä. Muistaakseni asiaa perusteltiin maksujen keräämisen kuluilla ja sillä, että terveyskeskukseen pääsyä ei ainakaan rahan puute saa estää.

Jatkossa maakunnilla on vapaus päättää käyntien maksuttomuudesta, mutta raadollinen maakuntapolitiikka tuskin toteuttaa sitä ilman asetuksia.

Ymmärrän, että asiakasmaksut ovat osa kokonaisrahoitusta, mutta loppujen lopuksi aika pieni osa. Kaikki terveyskeskusmaksut ovat yhteensä noin 200 miljoonaa euroa, josta voisi arvioida käyntimaksujen muodostavan enintään puolet. Etenkin vanhemmilla ihmisillä käyntimaksun puuttuminen kukkarosta voi pitkittää hoitoon hakeutumista. Vaivat pahenevat pitkittyessään, ja niiden oikea-aikainen hoito olisi kansantaloudellisesti järkevää.

Sote-uudistus ja sen valinnanvapaus tähtäävät siihen, että kaikilla kansalaisilla olisi tasapuolisesti ”matala kynnys” hakeutua palveluiden piiriin. Jotta tavoitteeseen päästään, pitäisi terveyskeskuksen hoitajan ja lääkärin käynnin olla maksuttomia; kuten lain mukaan myös sosiaalineuvonta on.

Mauno Vanhala

yleislääketieteen professori

perusturvalautakunnan pj.

kuntavaaliehdokas (ps.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Lyhyet

Lyhyet

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Jäämerenrata voisi jopa toteutua

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.