Perustulo tekee työn vastaan- ottamisesta aina kannattavaa

Yhä suurempi osa suomalaisista haluaa tehdä työn vastaanottamisesta kaikissa tilanteissa kannattavaa. Suomalaisten mielestä myös sosiaaliturvajärjestelmässä on yksinkertaistamisen varaa.

Perustulolla voidaan päästä sopuun viimeaikaisista riidoista koskien opintotukea ja kaikkein eniten tukea tarvitsevien ihmisten perusturvaa. Perustulo on vaihtoehto niin jatkuville leikkauksille ihmisten perustoimeentuloon kuin arjen byrokratian lisäämiselle. Perustulolla on kannatusta aina vasemmistosta oikeistoon.

Perustulo on ollut vihreiden pitkäaikaisena tavoitteena. Vihreät kannattaa mallia, jossa kaikille maksetaan yhtä suuri rahasumma henkilön tilanteesta tai tulosta riippumatta – kuitenkin erilaiset perusturva- ja ansiosidonnaiset etuudet huomioiden. Tämä on ollut myös yksi hallituksen asettaman perustulokokeilua valmistelevan työryhmän pohtimista malleista.

Vihreille perustulo merkitsee kaikille suomalaisille maksettavaa nykyisen perusturvan suuruista rahasummaa. Verottomana etuutena perustulon taso olisi noin 560 euroa (2014). Sillä korvataan kaikki sosiaaliturvan vähimmäisetuudet, kuten työttömien perusetuudet ja minimivanhempainpäivärahat. Verotuksella perustulo kerättäisiin asteittain pois niiltä, jotka eivät sitä tarvitse. Perustulon päälle maksettaisiin vielä tarvittavat syyperusteiset tuet, kuten esimerkiksi ansiosidonnainen työttömyystuki. Eläkeläiset ovat perustulon ulkopuolella. Heille perustulon korvaa nykyinen takuueläke, joka on 766,85 euroa/kk (2016).

Vihreiden perustulomalli on eduskunnan tietopalvelun avulla osoitettu realistiseksi ja toteuttamiskelpoiseksi. Siksi tervehdimme ilolla hallituksen poliittista tahtoa perustulokokeiluun ja uudistuksen toteuttamiseen. Viime vaalikaudella toteutetut työttömyysturvan ja asumistuen niin kutsutut 300 euron suojaosat ovat hyviä esimerkkejä oikeasta suunnasta kohti perustuloa. Mielestäni Keski-Suomi soveltuisi yhtenä alueena perustulon kokeiluun erinomaisesti.

Perustulo ei tarkoita vastausta kaikkiin yhteiskunnan ongelmiin – yhtä patenttiratkaisua ei ole olemassa. Perustulo toteuttaa kuitenkin nykyistä yksinkertaisemmin perustuslakiin kirjatun oikeuden saada tukea myös silloin, kun omat tulot eivät riitä välttämättömään toimeentuloon.

Perustulo mahdollistaisi työvoimalle paremmat mahdollisuudet sopeutua epävarmoille työmarkkinoille ja tekisi työnteosta aina kannattavaa. Perustulo olisi myös moderni yritystuki, joka loisi turvaa ja kannustimia yrittäjyyteen.

Jos suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä luotaisiin tänään vastaamaan työmarkkinoiden tilannetta samoin perustein, kuin se aikoinaan luotiin, lopputuloksena olisi perustulo.

Touko Aalto

Kansanedustaja (vihr.)

Kaupunginvaltuutettu

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Yksinäisyyden tunne on otettava vakavasti

Edunvalvonta toimii

Nuorille tietoa oppivelvollisuuden uudistamisesta

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Vanhemmat ja koulu ovat lasten osallisuuden vahvistajia

Mielipide: Eroon meluisista vesiskoottereista

Mielipide: Sanojen alkuperä jää liian usein hämäräksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.