Perustulonäpertelyjen sijaan perusturvan uudistus

Tiedän, että monelle voi kuulostaa liioittelulta, kun sanon, että Suomessa vakavin ongelma on köyhyys. Poliittinen järjestelmä on onnistunut saamaan meitä häpeämään omaa köyhyyttämme tai olemaan kohtalollemme sokeita.

Joo, köyhyys on monimutkainen asia, tiedän sen. Silti, esitän lukijalle pari yksinkertaista kysymystä: onko sinun vaikea saada rahasi riittämään kuukauden loppuun asti? Jos pyytäisin sinua ”vippaamaan pari sataa”, onko ”pari sataa” merkittävä summa sinun budjetistasi? No, ei tarvitse vastata, mieti vaan. Voi olla, että olet kaappiköyhä.

 

Faktat ensin: 1. köyhyys koskettaa Suomessa lähes 850 000 ihmistä, joista noin 100 000 on lapsia. Köyhiä eläkeläisiä on lähes 200 000. 2. Tänä vuonna pörssiyhtiöt jakavat omistajilleen ennätykselliset 13,6 miljardin euron osingot ja pelkästään yhtiöiden johtoporrasta palkitaan ainakin 436 miljoonalla eurolla.

En ole itkevä luonne, mieluummin esitän ratkaisun, jonka uusi hallitus, todennäköisesti ”sosiaali”demokraattien (SDP, siis) kokoama, voi toteuttaa, jos se oikeasti on sosiaalinen ja demokraattinen.

Riittämätön toimeentuloturva ja sekava tukien viidakko on korjattava säätämällä 1 200 euron veroton perusturva. Siihen olisi oikeutettu jokainen täysi-ikäinen Suomen kansalainen ja maassa vakituisesti asuva tai oleskeluluvan saanut niissä elämäntilanteissa, joissa hänellä ei ole mahdollisuutta osallistua työelämään tai saada muutoin riittävää toimeentuloa työttömyyden, opiskelun, sairauden, vanhuuden tai muun syyn vuoksi.

Riittävän perusturvan rinnalla tulee säilyä lapsilisät, ansiosidonnainen työttömyysturva, asumistuki ja harkinnanvaraiset tuet, joita sovitetaan tarvittavilta osin yhteen, jotta perusturvan korotus merkitsisi todellista parannusta köyhien asemaan. Perusturva korvaisi pääosin perustoimeentulotuen.

 

Kunnollinen perusturvauudistus tulisi maksamaan noin 4 miljardia euroa vuoden 2017 tasossa. Uudistus voidaan rahoittaa perumalla aiempia suurituloisten verohelpotuksia, perumalla työnantajien sosiaalivakuutusmaksujen alennukset, korottamalla yhteisöveroja, palauttamalla varallisuusvero, kiristämällä isojen perintöjen verotusta ja verottamalla pääomatuloja samalla tavoin kuin ansiotuloja.

Perustulonäpertelyjen sijaan hallituskauden aikana on aloitettava perusturvan uudistus, joka poistaa köyhyyden Suomesta. Tämän uudistuksen, esitän tietenkin, kaappiköyhien puolesta ja samalla pyydän heitä tulemaan kaapista ulos. Kyse ei ole vain rahasta vaan myös kansalaisten perusoikeuksista, oikeudenmukaisuudesta ja ihmisarvosta.

Miguel López

eurovaaliehdokas (komm.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet: Kierrätys- ja uusiutuvat luonnonvarat on pop in! Missä viipyy puukorinenauto, fillareita on jo?

Mielipide: Jyväskylä kehittyy – vai kehittyykö?

Mielipide: Rapautuuko lukion yleissivistävyys?

Lyhyet

Lyhyet

Pyöräilijät, bussit ja liikennesäännöt

Mitä tuli ostettua?

Ohjaamoon nuori voi tulla myös vanhemman kanssa

Aamu Korpilahdella. Kuva: Matti Pietinen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.