Perustuslain tulkinnan tulee kestää poliittiset intohimot

Johannes Leppänen tarttui perustuslain vahvana asiantuntijana tärkeään aiheeseen (Ksml 21.5. ja Sampo 6.6.).

Perustuslaki on säädetty kestämään sodat ja kriisit, sen tulkinta ei voi olla poliittisten tuulien heiluteltavissa. Olemme eduskunnassa kauhuissamme siitä, että hallitus yrittää sivuttaa kuntien itsemääräämisoikeuden.

Ministeri Henna Virkkunen (kok.) kävi esittelemässä meille lain, jossa ei ollut yhtään pykälää, vain pelkkää perustelutekstiä, jolla yritetään muuttaa perustuslain tulkintaa.

Perustuslain asiantuntijat ovat toinen toisensa jälkeen todenneet, että tilanne, jossa demokratia häviää joidenkin kuntien asukkaiden osalta, ei ole perustuslain mukainen!

Jos asiaa pelkistää niin kyse on muun muassa siitä, että hallituksen kuntamallissa Kannonkosken tai Hankasalmen kuntalainen ei jatkossa voi mitenkään vaikuttaa siihen mitä sosiaali- ja terveyspalveluita hänelle järjestetään. Hän ei voi myöskään vaikutttaa siihen, miten palveluita järjestetään tai missä niitä järjestetään.

Alle 20 tuhannen asukkaan renkikunnille jäisi maksajan rooli. Näissä kunnissa demokratiaa vaille jääviä suomalaisia olisi noin 1,6 miljoonaa.

Perustuslakivaliokunta miettii myös onko kunnilla riittävästi tietoa silloin, kun liitosratkaisu täytyy tehdä. Tämä koskee sekä kuntalakia, sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista että kuntien valtionosuuksia.

Asiasta on kyllä koetettu nostaa meteliä, mutta se ei ole oikein ylittänyt vielä uutiskynnystä. Keskusta vaati jo huhtikuun puoluevaltuuston kokouksessa Seinäjoella perustuslaillista kokonaisarviota kuntalinjasta.

Perustuslain tulkinnan asiantuntijat, keskustan Tapani Tölli ja Seppo Kääriäinen, ovat todenneet jyrkästi, että perustuslakivaliokunta on aina ollut puoluepoliittisen virityksen ja hallitus-oppositio-asetelman yläpuolella tarkastaessaan lakien peruslainmukaisuutta.

Nyt mitataan, jatkuuko tämä kestävä periaate vai alistuuko perustuslakivaliokunta puoluepolitiikan peliin. Perustuslakivaliokunta on perustuslain tulkinnassa ylin auktoriteetti yli kaikkien muiden.

On surullista, että meillä on jouduttu pohtimaan jopa riippumattoman perustuslakituomioistuimen perustamista. Sen tehtävänä olisi perustuslain tulkinta ilman poliittisia painotuksia.

Kehitys hallitusvallan kasvusta ja vahvoista enemmistöhallituksista on vaarassa johtaa siihen, että hallituspuolueiden enemmistö löydetään tiukan paikan tullen myös eduskunnan perustuslakivaliokunnasta ja asiantuntijalausunnot syrjäytetään.

Perustuslain juurevia tulkitsijoita, joita poliittiset tuulet eivät heiluta, kaivattaisiin lisää perustuslakivaliokunnassa tänäkin päivänä. Sen edustus on pitkälti jäänyt poliittisille ensikertalaisille.

Valiokunnassa keskustan toinen kansanedustaja Töllin lisäksi on Markus Lohi. Hänellä on juristin koulutus.

Tätä kirjoittaessa uskon vielä, että valiokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) ei anna kävellä perustuslain yli, mutta kannustan sinua Johannes ottamaan kantaa valtakunnan mediassa. Olet yksi eduskunnan pitkäaikaisimmista ja arvostetuimmista perustuslakivaliokunnan jäsenistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Isännöitsijällä eri näkemys perukirjasta

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jalankulkija on turvaton tietyömaan kaaoksessa

Mielipide: Kohti kestävää energiatuotantoa

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Yksinäisyyden tunne on otettava vakavasti

Mielipide: Edunvalvonta toimii

Mielipide: Nuorille tietoa oppivelvollisuuden uudistamisesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.