Perustuslaki ei ole muovailuvahaa

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) lupasi, ettei hallitus ei tule esittämään perustuslain vastaisia sote-esityksiä.

Sote-järjestämislain valmisteluryhmä luovutti esityksensä sote-palvelurakenteen uudistamisesta peruspalveluministeri Susanna Huoviselle (sd.) 19.12.2013. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) totesi samana päivänä, että valmisteluryhmän esitys on perustuslain vastainen.

Arkijärjellä ajateltuna valmistelutyöryhmän esitys ei voi lähteä kuulemiskierrokselle kuntiin perustuslaillisten ongelmien vuoksi. Tämä ongelma on kuitenkin kierretty sillä, että vaikka valmisteluryhmän esitys on valmisteltu hallituksen esityksen muotoon, se ei ole hallituksen lopullinen kanta.

Näin ollen kunnat saavat seuraavaksi lausua mielipiteensä valmisteluryhmän esityksestä. Eduskunnan käsiteltäväksi asia saadaan kuluvan vuoden huhtikuussa ja sote-järjestämislain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2015 alusta.

Hyvään lainsäädäntövalmisteluun kuuluu se, että esitykset ovat ristiriidattomia suhteessa perustuslakiin. Nyt näin ei ole ollut. Ongelmana on hallituksen linjaama vastuukuntamalli, joka on ristiriidassa perustuslain turvaamaan kunnallisen itsehallinnon kanssa.

Perustuslaki ei ole muovailuvahaa, jota voitaisiin muokata aina kulloistenkin poliittisten valtasuhteiden haluamalla tavalla. Sen vuoksi hallitus joutuu arvioimaan sote-palveluiden järjestämismallin uudelleen. Toivottavasti keskisuomalaiset ministerit Henna Virkkunen (kok.) ja Huovinen vievät neuvottelupöytään Keski-Suomen liiton hallituksen yksimielisen esityksen sote-palveluiden järjestämistavasta (27.9.2013).

Keski-Suomen liiton hallituksen esitys sote-palveluiden järjestämisestä perustuu maakunnalliseen palveluiden järjestämispohjaan kuntayhteistyön kautta. Tähän malliin olisi vielä yhdistettävissä pääkaupunkiseudun metropolihallinnon tapaan vaaleilla valittu maakuntavaltuusto, joka yhdistää lukuisat kuntayhtymät vaaleilla valitun valtuuston päätöksenteon piiriin.

Maakuntatasolla hoidettaisiin sote-palveluiden järjestämisen ohella maankäyttöön, elinkeino- ja asuntopolitiikkaan, joukkoliikenteeseen ja ammatti- ja lukiokoulutukseen liittyvät asiat ja kunnallisella tasolla lähipalvelut ja asemakaavoitus. Näin voitaisiin saavuttaa sekä pienen että suuren järjestämistason hyödyt, tehostaa nykyistä palvelurakennetta ja lisätä sekä paikallista että maakunnallista demokratiaa.

Touko Aalto

vihreiden varapuheenjohtaja

kaupunginvaltuutettu

Keski-Suomen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Sähköinen äänestys otettava käyttöön Suomessa

Mielipide: Perustuslaki ja oppivelvollisuus

Mielipide: Kurdiperheen tilanne on kestämätön

Mielipide: Keskusta huolehtii maakuntien lennoista

Lyhyet

Lyhyet

Hallituspuolueet lentoja vastaan

Liikenne- puisto on tarpeen!

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.