Petojen pannoittajat vastuuseen

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (RKTL) laillistettu eläinrääkkäys taitaa vihdoin olla lopussa. Ainakin vuodesta 2007 monet metsästäjät ovat laillani kauhistelleet petoeläinten pannoitusta eläinrääkkäyksenä.

Vuosien mittaan olen käynyt monet keskustelut Ilpo Kojolan ja Seppo Ronkaisen kanssa. He vastaavat RKTL:n petopannoituksesta. Oli helpottavaa, kun viime viikon torstaina Ilpo Kojola ensimmäisen kerran, ilman selittelyjä, tunnusti Kuhmon karhun kaulan vammat pannan aiheuttamiksi. Vielä edellispäivänä sekä Ronkainen että Kojola vakuuttelivat lehdistölle, että pannoista ei ole haittaa eläimille.

Kommentti Kyyjärvellä ammutun pantakarhun mätänevästä kaulasta oli, ettei mitään vastaavaa ole koskaan tullut heidän tietoonsa.

Maa- ja metsätalousministeri samoin kuin ministeriön virkamiehet ovat tähän asti piiloutuneet RKTL:n tutkijoiden selitysten taakse. Nyt se loppui.

Karhujen pannoitus on keskeytetty vain nuorten karhujen osalta. Ministeriön on annettava välittömästi määräys kaikkien petopantojen poistamiseksi ja kaikkien petoeläinten pannoituksen lopettamiseksi.

RKTL:n virkamiehet ovat antaneet virallisia lausuntoja eri viranomaisille. Nämä asettuvat nyt uuteen valoon.

Viime talvena petotutkija Ilpo Kojola totesi puhelinkeskustelussamme Oriveden pantakarhusta, etteivät sen kaulan vammat johdu pannasta. Nyt totuus siitäkin on paljastumassa. Kojolan kiistäessä kaulavammat kysyin häneltä tuolloin, miten karhun käytökseen vaikuttaisi kaulan tulehtuminen. Vastaus tuli empimättä: ”Varmasti karhu olisi hyvinkin ärtyisä.”

Keski-Suomessa on havaittu runsaasti oudosti käyttäytyviä karhuja – monet niistä pantakarhuja. Vielä syksyn aikana olisi mahdollista pelastaa useita karhuja kärsimyksiltä ja mahdollisesti ihmishenkiäkin. Vähältä piti -tilanteita on ollut jo liikaa. Toimimattoman pannan kantaja tulee voida lopettaa eläinsuojelulain perusteella.

Voidaan kysyä, mihin petotutkimusta tarvitaan. Susi, karhu ja ilves ovat maailman tutkituimpia eläimiä. Niistä löytyy tutkimustuloksia tuhansia sivuja. RKTL:n tutkimukset eivät tuo mitään uutta, lukuunottamatta pantakarhujen käytöstä.

Petoeläinten pannoituksesta on tehty useampia rikosilmoituksia. Ne ovat tutkinnan alaisia rikosepäilyjä. On ennen kuulumatonta, että rikoksesta epäillyt itse tutkivat todistusmateriaaleja. Ilpo Kojola ja Seppo Ronkainen ovat ilmoittaneet tutkivansa heitä vastaan tehtyjen eläinsuojelurikosten todistuskappaleita. Tässä tapauksesssa eläinsuojelurikosepäily on erityisen raskauttava, koska sen seurauksena on vaarannettu ihmishenkiä.

ANTTI TARKKALA

Orivesi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

Mielipide: Tasa-arvo ei ole kehollista

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

Lyhyet

Lyhyet

Asunto-osakkeiden siirrot on tutkittava

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.