Pienessä koulussa oppii elämää

Siskoni tuli vierailulle luoksemme ja näytti lapsenlapsensa kirjeen, jota ei voinut kuivin silmin lukea. Se kirje oli opettajan kevätjuhlapäivänä antama bonus todistuksen päälle 12-vuotiaalle Piitulle.

Samaisen bonuksen sai koko luokka, kukin itselleen sopivan tekstin vain. Kirjeessä opettaja toi esiin niitä hyviä puolia, joita hän lukuvuoden aikana näki nuoressa. Niitä, joilla saa pienen ihmisen itsetunnon – hyvät puolet, riittävyyden, yritteliäisyyden – esille. Se oli kannustusta elämää varten. Kannustusta,joka tulee kantamaan elämässä, jolla on niin suuri merkitys, että emme edes käsitä sitä nyt!

Onnellisia lapset, jotka vielä pääsevät osallisiksi tälläisesta, sillä tätä voi tapahtua vain pienissä kyläkouluissa!! Valitettavasti tämän ajan ihmiset tuhoavat Suomesta pienet koulut, kuten Piitun Saakosken koulun.

Koulun, joka on rakenteiltaan terve ja jossa oppilaiden ja opettajien on hyvä olla. Miten monta koulua kokeekaan saman kohtalon? Ja vain sen vuoksi, että kaiken pitää olla suurta ja komeata.

Suuret luokat, suuret koulut, joissa oppilaiden ja opettajien ei ole hyvä olla, mutta mitä siitä, kunhan näyttää komealta päällepäin. Pysyköön kelkassa, ken pysyy. Sen kelkan jäljet tulevat näkyviin vasta vuosien päästä.

Eikä kannata elää harhaluulossa, että suurissa joukoissa opettajat ehtisivät ja jaksaisivat kirjoitella ja kannustaa pieniä ihmistaimia yksilöllisesti. Ja opettaa etsimään elämänarvoja muutenkin, kuin sieltä matikan kirjan sivulta.

Moni pieni elämän oppija joutuu näiden ”suurten”, vain rahaa arvostavien päättäjien armoille niin Jämsässä, Saakoskella kuin koko Keski-Suomessa.

Mutta se kirje: Kiitos Piitun opettaja, sinunlaisiasi tarvitaan!

Eeva Väänänen

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Keski-Suomi liikkeelle

Sanomasi oli löysää, Wallinheimo!

Keskusta vastusti sitovaa lausumaa

Rahat potilaisiin, tuki- ja johtamispalveluja karsittava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kurdiperheen tilanne on kestämätön

Mielipide: Sähköinen äänestys otettava käyttöön Suomessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.