Pienestä lukiosta ponnistaa pitkälle

Jyväskylän koulutuskuntayhtymän lukiot kipuilevat säästöjen kurimuksessa. Aiheesta on uutisoitu myös Keskisuomalaisen sivuilla useaan otteeseen.

Koska Jyväskylän lukiot vetävät puoleensa myös reunuskuntien nuoria, nyt on sopiva aika kääntää katseet toiseen suuntaan. Monessa kunnassa toimii edelleen hyvä ja pirteä oma lukio. Kukaan ei vielä tiedä valtion toisen asteen koulutuksen lopputulemasta, joten näillä näkymin on parasta pitää oman kunnan lukio jalkeilla ja jatkaa opintoja yläasteen jälkeen siellä.

Esimerkiksi Petäjäveden, Keuruun, Hankasalmen, Laukaan tai Muuramen lukioilla on varmasti tarjottavanaan valinnaisia ja pakollisia kursseja niin, että kaikki halukkaat mahtuvat mukaan, eivätkä ryhmät silti kasva kohtuuttoman suuriksi. Aiheissakin löytyy valinnanvaraa: mm. draaman, yrittäjyyden, kansainvälisyyden ja kielten kursseja. Kursseja voidaan toteuttaa myös yhteistyössä toisen lukion kanssa, kun otetaan käyttöön videoyhteydet, ja ainakin Petäjävedellä ja Keuruulla näin jo tehdään.

Petäjäveden lukiossa on jo monen vuoden ajan kehitetty opetusta opiskelijoiden tarpeita ajatellen. Lukiolaiset saavat käyttöönsä tabletin koko lukion ajaksi. He voivat vuokrata oppikirjat nimellistä 10 euron maksua vastaan oppilaskunnalta. Kun kurssien päätyttyä palauttaa kirjat käyttökuntoisina takaisin, jää kappalehinnaksi lopulta vain euron verran. Matkakustannuksiinkin saa helpotusta kunnalta.

Petäjäveden lukion koulurakennus on viihtyisä, koska tilat on uusittu 2000-luvun alussa. Koulun liikuntatilojen yhteydessä on korkeatasoinen kuntosali, joka on lukiolaisten suosiossa. Treenaamaan pääsee helposti niin hyppytunneilla kuin koulupäivän jälkeenkin.

Keväällä liikuntatunnit siirtyvät tekonurmikentälle koulun viereen, läheiseen uimalaan tai vaikkapa Kettulanvuoren maisemiin 18-väyläiselle frisbeegolfradalle.

Draamatunnit pidetään auditoriossa, jossa on esityksiä varten tarpeelliset varusteet, kuten valolaitteisto ja äänentoisto. Joka toinen vuosi toteutetaan musiikkipitoinen näytelmäprojekti: Hannu ja Kerttu, Romeo & Julia Shakespearen tapaan, Lumikki jne.

Draaman kursseilla vierailevat taiteen ammattilaiset pitämässä erilaisia työpajoja, kuten opettamassa maskeerausta. Yrittäjyyskurssilla tavataan liike-elämän vaikuttajia. Pienellä paikkakunnalla on helppo lähestyä tuttuja yrityksiä, joiden kanssa yhteistyö on joustavaa.

Lukiolaiset lähtevät joka vuosi tutustumaan sekä kulttuurialoihin että työelämän kohteisiin maakuntaa kauemmaksi – tärkeää on pysyä nykytrendien tasalla ja laajentaa näkökulmaa.

Petäjäveden lukio on osallistunut lukuisiin EU:n rahoittamiin Comenius-hankkeisiin mm. Belgian, Slovenian, Saksan, Turkin ja Kreikan kanssa.

Tänä vuonna järjestetään kahdenvälinen oma hanke Slovenian kanssa ja haetaan myös uutta kaksivuotista Erasmus+ -hanketta kuuden eurooppalaisen maan kumppanina.

Kansainvälistä väriä saadaan omallekin koululle vaihto-opiskelijoiden ansiosta. ”Jakson vieras” luennoi työstään ulkomailla tai ulkomaisen firman palveluksessa.

Lukiolaiset pitävät hyvänä sitä, että pienessä lukiossa tutustuu helposti muihin opiskelijoihin ja että opetusryhmät ovat järkevän kokoisia. Opettajien ja opiskelijoiden välit ovat mutkattomat, ja yhteishenki on hyvä. Petäjävedellä voi myös valita opintoihinsa normaalia enemmän taideaineita, koska lukiossa järjestetään useita valinnaisia draaman, musiikin ja kuvataiteen kursseja.

Pieni lukio siis kilpailee monessa asiassa rinta rinnan suuren lukion kanssa – ja joissakin asioissa antaa jopa paremmat opiskelumahdollisuudet. Kannattaako lähteä merta edemmäs kalaan, jos opinnot voi suorittaa hyvin eväin ja hyvin arvosanoin myös oman paikkakunnan lukiossa?

Päivi Koskenranta

FM, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori, draamapedagogi

ja muut lukion opettajat

Petäjäveden lukio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Joensuun hienosti toimiva keskusta lyö Jyväskylän 10–0

Lyhyet

Suomen pitää olla terveesti itsekäs

Koettelemuksien kevät, synkkien kokemusten kesä

Elävissä kuvissa on muisti

Laajakaistalakia on todella taivuteltu

Mielipide: Rasismi ei poistu vain nimiä viilaten

Mielipide: Pöllyttämisen sijaan tekoja

Lyhyet: Minun mieltäni pahoittaa moni asia, puhe ja mielipide Suomessa. Ne pitää kieltää kaikki.

Todellisia työllisyyspoliittisia uudistuksia odotellessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.