Pienet ihmiset ja suuret asiat

Nykyään väitetään, että yksittäiset ihmiset eivät voi vaikuttaa asioiden kulkuun. Se on täysin väärä olettamus. Vain yksittäiset ihmiset voivat vaikuttaa; suuret ihmiset enemmän ja pienet vähemmän, mutta kaikki voivat.

Loppujen lopuksi suuri joukko pieniä ihmisiä kuitenkin aina tekee suurimmat muutokset. Yksikään kenraali ei koskaan ole voittanut sotaa, vaan miljoonat sotilaat. Yksikään tiedemies ei koskaan ole mullistanut teknologiaa, vaan miljoonat työläiset.

On surullista huomata, että niin monet pienet ihmiset alistuvat kohtaloonsa, vaikka heidän joukkovoimansa olisi pilviä hipovaa. Ei pidä paikaansa, että nykyinen digitalous on muuttanut maailmaa niin, että siihen ei voi vaikuttaa.

Ihmiset ovat vieraantuneet omasta työstään, ja rahakin on vain numeroita maailman pörsseissä. Rahalla ei ole enää kotimaata, ja kukaan ei enää tiedä rahan liikkeistä.

Edes valtiot keskenään eivät pysty sanomaan kuka kenellekin on kuinkakin paljon velkaa, koska velka kiertää erilaisten rahalaitosten kautta ties minne. Valtionvarainministeritkään eivät tiedä keiden käsissä sijoitukset ja velat kulloinkin kulkevat. Mutta se ei tarkoita, etteikö siihen voisi vaikuttaa. Siihen voi vaikuttaa ja siihen yritetäänkin vaikuttaa, mutta valitettavasti liian pienellä porukalla.

Vaatimus markkinoiden läpinäkyvyydestä ja rahavirtojen kontrollista on hyvin kohtuullinen. Raha on aina jonkun valtion rahaa, vain valtioilla on lupa laskea rahaa liikkeelle. Nyt vain Kiinalla on talous kunnossa ja muut ovat velkaa sille niin paljon, että vaatiessaan velkojaan Kiina kaataisi koko maailmatalouden.

Taloustieteiljät sanovat, että se ei voisi mitään niin hullua tehdä, kyllä se vaan voisi. Nämä taloustieteiljät perustavat mallinsa olettamukselle, että nykyinen järjestelmä on järkevä. Toiset taloustieteilijät sanovat, että se romahduttaa itse itsensä.

Maailmantalous ei ole niin vankalla pohjalla, mitä sen on oletettu olevan. 30-luvun pörssiromahdus aiheutti valtavan maailmanlaajuisen katastrofin, se ei kuitenkaan ole mitään siihen verrattuna, mitä digipörssiromahdus olisi.

Sanovat, että ei puhuminen mitään kannata ja äänestäminen ei vaikuta. Puolueet kuulemma sopivat aina keskenään samanlaisesta politiikasta ja mikää ei muutu. Ei se niin ole. Puhuminen ja äänestäminen kannattaa. Jos jokunen ymmärtää puheen ja kertoo taas jokuselle, niin kohta on jo paljon samanmielisiä. Jos samanmieliset äänestävät samanmielisiä, niin taatusti jokin politiikassa muuttuu.

Mauri Männistö

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.