Pieni piiri junailee lukiopäätöksiä

Kaupungin virkamiehistö on saattamassa loppuun maaliskuussa aloittamansa operaation Palokan ja Vaajakosken lukioiden lopettamiseksi. Yhdistymispäätöksen jälkeen, epäselvässä päätöksentekotilanteessa, pieni piiri otti vallan ja ryhtyi toimimaan.

Ensimmäiseksi haudattiin Palokkaan jo rakennettavaksi päätetty lukio-kansalaisopisto-kirjasto, joka olisi alkuperäisen suunnitelman mukaan ollut valmis ensi vuonna. Sen jälkeen tilattiin sopiva selvitys konsultilta, jonka selän takana oli hyvä lymyillä. Tätä esitystä - kysymyksiin vastaamatta - sitten juntattiin läpi erilaisissa tilaisuuksissa. Vakuuteltiin vain, että uusi valtuusto tekee päätökset.

Lukiolaisten mielenosoitus jättilukiota vastaan, 3 711 nimen adressi Palokan lukion säilyttämisen puolesta, 69 lausuntoa ja kannanottoa kirjaamoon saivat hälytyskellot soimaan. Yhdessä yössä vetäistiin hihasta varasuunnitelma - konsultin uudistettu esitys kouluverkosta. Tätä uudistettua esitystä ei ole julkisesti esitelty. Siihen ei ole voinut ottaa kantaa ja siihen voi käydä tutustumassa vain kirjaamossa.

Tämän pienen piirin sopiman esityksen pohjalta sitten rakennettiin budjettiesitys, jossa pienenä osana on mm. lukioratkaisu. Nyt näihin päätöksiin ja kiireeseen vedoten tuodaan sivistyslautakuntaan esitys kahden lukion lakkauttamisesta. Esityksen perustelut jatkavat edelleen sitä tarkoitushakuista linjaa, joka teilattiin jo edellisen selvityksen palautteissa.

Tällaisia ratkaisuja pitää tehdä vuosikymmenien tähtäimellä. Asian ansaitsemaa todellista arvokeskustelua ei ole käyty. Prosessi osoittaa, että uuden Jyväskylän asioiden valmistelu- ja päätöstapa on jyväsliittolaista mallia, jossa pieni piiri junailee asiat mieleisellään tavalla.

MATTI TAKKUNEN Palokka, Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.