Pienpanimojen kuristamisen sijaan huomio vaihtoehtoihin

Noin vuosi sitten liikkui mediassa tietoja, että sosiaali– ja terveysministeriö olisi haaveilemassa oluen laimentamisesta, joka kuulemma jotenkin olisi apuna alkoholin terveyshaittojen korjailussa.

Jo silloin asia kuulosti olutharrastajien korvaan todella ihmeelliseltä, suorastaan järkyttävältä, ja ilolla otimmekin vastaan uutisen, että tämä idea olisi haudattu.

Kuitenkin Rekolan panimon perustaja Jari Leinonen kirjoitti blogissaan (10.10.), että tästä edelleen haaveillaan, vaikka se voisi mahdollisesti tuhota viime vuosina hyvään alkuun päässeen suomalaisen pienpanimotoiminnan, jota me ja monet muut suomalaiset olutharrastajat olemme ilolla tervehtineet päästessämme nauttimaan laadukkaita suomalaisia oluita.

Leinosen lisäksi myös Jyväskylään äskettäin perustetun Hiisipanimon toinen omistaja Tatu Hiitola ilmaisi huolensa tämän tavoitellun uudistuksen kielteisistä vaikutuksista.

Heinäkuussa peruspalveluministeri Susanna Huovinen peräänkuulutti Helsingin Sanomissa kokonaiskulutuksen selvää laskua kiinnittämättä ollenkaan huomiota todellisiin ongelmiin, kuten tuon kulutuksen laatuun ja hankintapaikkoihin.

Ministeri Huovinen sanoi suoraan pyrkivänsä alkoholittomaan yhteiskuntaan. Sen pitäisi kertoa kaikki oleellinen Huovisen pätevyydestä tällä alalla, niin hyvin kieltolakien on huomattu ennenkin toimivan.

Suomalaisten työpaikkojen kannalta muutokset eivät kuulosta hyvältä.

Olemme ymmärtäneet, että hallituksen tavoite on luoda Suomeen työpaikkoja – ei viedä niitä pois.

Pienpanimot olisivat juuri sellaisia kaupunkien ulkopuolelle sijoittuvia pienyrityksiä, joita maahamme kaivattaisiin lisää.

Jo nykyinen lainsäädäntö tekee elämästä alan yrityksille kohtuuttoman vaikeaa muun muassa järjettömien ulosmyyntisäännösten kautta, mutta prosenttirajan alentaminen tappaisi alan kokonaan.

Jos sosiaali- ja terveysministeriö haluaisi oikeasti edistää kansanterveyttä, se pyrkisi ohjaamaan kulutusta mietoihin juomiin ja ennen kaikkea laadun ja makujen suuntaan, kun se nykyisellä politiikallaan ajaa ihmiset vain halvan etanolin pariin – oli se sitten Alkon halvin viinapullo tai supermarketin halvin olutlaatikko.

Ainoa kansanryhmä, jonka etuja nyt ajetaan, ovat suuret panimojätit sekä valtionyhtiö Altia.

Me suomalaiset olutharrastajat otamme mauttomien tärkkelyksellä jatkettujen massalagerien sijaan ruokakaupasta kotimaisen pienpanimo-oluen niin kauan kuin se on mahdollista. Se on käsityötuote, jossa on makua ja luonnetta muuallakin kuin mainoslauseissa.

Kyösti Juhola

Jämsä

Hermanni Hammarén

Jyväskylä

Jukka Kuva

Helsinki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Osaamista Alvan johtoon

En ole kuullut leikkausten keskittämisestä mitään uutta

Lyhyet

Lyhyet

Osuuspankin fuusio oli torjuttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.