Pienten yritysten voimat käyttöön

Ensi kevään eduskuntavaaliehdokkaita yhdistää puolueesta riippumatta yksi teema: Suomeen on saatava lisää työtä. Päämäärä on siis kaikilla sama, mutta keinoissa on eroja.

Minä uskon suomalaiseen yrittäjyyteen ja sen voimaan luoda työpaikkoja, mikäli yhteiskunta antaa yrittämiseen paremmat edellytykset. Nyt on otettava käyttöön se voima, joka piilee pk-yrityksissä, ja etenkin yksinyrittäjissä.

Suomalaisista työntekijöistä noin joka neljäs työskentelee julkisella sektorilla eli valtion tai kunnan palveluksessa. OECD-maiden vertailussa luku on korkea, eikä sitä voi enää paisuttaa. Apua yli 300 000 työttömän ongelmaan ei siis voi etsiä julkiselta puolelta.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) toteaa juuri julkaistussa ”Kasvun manifestissaan”, että 70 prosenttia suuryrityksistä suunnittelee siirtävänsä tuotantoaan pois Suomesta tulevan viiden vuoden aikana. Työttömyyden pelastajia ei siis löydy siltäkään suunnalta.

Suomessa on 260 000 yritystä, joista 170 000 on yksinyrittäjiä. Kymmenen viime vuoden aikana yksinyrittäjien määrä on lisääntynyt lähes 50 000:lla, työnantajayrityksiä on samassa ajassa tullut lisää vain noin 3 000.

Yksinyrittäjyyttä saadaan edelleen lisättyä, mikäli itsensä työllistävälle saadaan lainsäädännöllä samankaltainen perusturva kuin työntekijälle. Yritysideaansa täytyy voida testata ilman, että on vaarassa pudota tyhjän päälle. Nykyään yhteiskunnan turvaverkoissa on yrittäjän mentävä reikä, ja moni hyvä yritysidea jää toteuttamatta.

Suomen Yrittäjien kyselyn mukaan joka toinen yksinyrittäjä on halukas kasvattamaan toimintaansa ja palkkaamaan työntekijöitä mahdollisuuksien mukaan. Hyvien aikomusten tiellä ovat työllistämisen kalleus ja riskit. Ensimmäisen työntekijän palkkaamisen riskiä on pienennettävä.

Yhteisöveron lasku on vaikuttanut osakeyhtiöiden toimintaan positiivisesti. Yksityiset elinkeinonharjoittajat eli toiminimellä toimivat yrittäjät sekä henkilöyhtiöt ovat jääneet paitsi tästä vetoavusta. Suomen Yrittäjien esittämä viiden prosentin yrittäjävähennys auttaisi pienyrittäjiä työllistämään ja saattaisi yritysmuodot tasa-arvoisempaan asemaan.

Yrittäjien toimintaedellytysten parantamisen tulee olla uuden hallituksen tehtävälistalla aivan kärkipäässä.

Annamaija Manninen

kansanedustajaehdokas (kok.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.