Piiri pieni kähmii

Keskisuomalaisen pääkirjoituksessa (2.7.) tuomitaan Jyväskylän entisen kaupunginjohtaja Pekka Kettusen erorahasta valittaneet ja siinä ohessa myös kaikki maailman kommunistit. Hämeenlinnan hallinto-oikeus ja Korkein hallinto-oikeus jäävät sentään vaille julkista tuomiota.

Kettuselle myönnetty eroraha on oikeusistuimissa todettu laittomaksi. Päättäessään erorahasta Jyväskylän kaupunginhallitus ylitti toimivaltansa, mutta sen jäsenet on valtuuston enemmistöpäätöksellä vapautettu vastuista. Lisäksi kaupunginvaltuusto teki tammikuussa 2007 äänestyksen jälkeen päätöksen, jonka mukaan kaupunki ei ryhdy perimään myöskään Pekka Kettuselta 200 000 euron erorahaa takaisin. Hallinto-oikeus on kumonnut kaupunginvaltuuston päätöksen. Oikeuden päätökset vastaavat kansalaisten oikeustajua. Alun perin Kettuselle oltiin lahjoittamassa vapaaehtoisesta erosta vieläkin suurempi summa, 260 000 euroa. Erittäin laajan kaupunkilaisten vastustuksen ja poliittisen paineen vuoksi kaupunginhallitus oli kuitenkin pakotettu pienentämään lahjoitusta.

Kettusen erorahajupakkaan liittyy paitsi juridisia niin myös poliittisia näkökohtia. Ajatus muhkean erorahan myöntämisestä työhönsä kyllästyneelle kaupunginjohtajalle syntyi pienessä piirissä muutaman johtavan kunnallispoliitikon aivoriihen tuloksena. Sen jälkeen puolueiden luottamushenkilöt juntattin ratkaisun taakse. Menettelytapa on valitettavan tyypillinen Jyväskylän kunnalliselämässä. Luottamushenkilöille on tärkeissä kysymyksissä varattu statistin rooli. Kaupunkilaisten suuri joukko pyritään pitämään kokonaan sivussa päätöksenteosta.

Entisen kaupunginjohtajan eroon liittyvät laittomat kähminnät eivät ole olleet Jyväskylän kaupungille kunniaksi. Jupakasta olisi aihetta ottaa opiksi, ettei vastaavanlaisia virhearvioita jatkossa tehtäisi. Kunta on ennen muuta kuntalaisten itsehallinnollinen kansanvaltainen yksikkö eikä suinkaan mikään yritys, jossa johto voi huseerata oman mielensä mukaisesti. Kaupungin johtamisessa liike-elämän mallit vievät harhaan. Kaupungin ylimmän virkamiesjohdon oman edun tavoittelua ei pidä hyväksyä.

Uusi Jyväskylä syntyy ylätason päätöksillä ilman kansalaismielipiteen selvittämistä. Eduskuntapuolueiden yksimielisesti hyväksymä kuntapuitelaki luo maaperää kunnallisten peruspalvelujen laajalle yksityistämiselle ja kähmintäaallolle, jossa Kettus-jutun euromääräiset summat ovat nappikauppaa. Päätösvallan keskittäminen ja markkinaehtoiset tavat palvelujen tuottamisessa tulevat kaventamaan kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia entisestään.

Jyväskylässä on korkea aika päästä eroon pienen piirin vallankäytöstä ja laajennettava kunnallista demokratiaa. Asukkaat on otettava mukaan päätöksentekoon. Osallistuvalla demokratialla ja avoimella päätöksenteon valmistelulla voidaan ehkäistä uusien kettusjuttujen syntymistä.

VESA LANKINEN varavaltuutettu (komm.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.