Pirun keksintöjen tiukka ote pitää

Kännykkä, ”pirun keksintö”, suunniteltiin Suomen Nokialla noin 20 vuotta sitten. Kännykkä toi ihmiset toistensa näkyville ja puheisiin keskenään. Ennen oli kylän juoruämmät ja puhelinkeskusten ,santrat.

Suomalainen on vähäpuheinen ja juro, ei sitä liikaa höpisty ennevanhaa. Päivää ja hyvästi sanottiin, se riitti hyvin.

Kännykkä myllersi ihmismielet sekaisin. Jos ei ole kännykkää, tavikset alkavat pelätä. Mitäs jos meille on tulossa murhamies ja varas? Mitä jos auto menee rikki metsätiellä? Jos kesämökki on putsattu tavaroista? Jos on tulossa varkaat meidän asuntoon? Ulkomaalaisjengi ryöstää ja pahoinpitelee? Ynnä muuta.

Tietenkin kännykkä tuo turvallisuutta, mutta samalla se tuo kaikki pelot liian lähelle, suorastaan iholle.

Sitten on vielä toinen, vielä pahempi ”pirun keksintö”: tietokoneet ja kotirobotit.

Digitaaliset laitteet on oltava jokaisella kansalaisella. Tähän pyritään jopa pakkokeinoin. Pankit, Kela ja kohta julkiset lääkäripalvelut ovat saavuttamattomissa ilman tietokonetta ja kännykkää. Kaikki yleiset puhelinkopit on purettu ainakin täällä Jyväskylässä, tyhmyyttä.

Puhelimella ei voi soittaa esimerkiksi pankkiin ja hoitaa sitä kautta laskujaan. Kaikki maksut on laitettu tietokonemaksullisiksi. Köyhää kansaa körmyytetään hirvittävällä tavalla. Jos ei ole rahaa pankissa, kuolee nälkään, sairauteen tai vanhuuteen.

Elämästä on tehty suuri kärsimysnäytelmä liian monelle täällä Suomessa. Ainoa toivo on, että koko digitaalimaailma sortuu omaan typeryyteensä. Niin kävi kommunismillekin, Lenin kääntyi hautakammiossaan ja itki.

Onko Suomesta tekeillä digitaalinen koelaboratorio? Ensimmäisenä maailmassa pieni passiivinen vähäpuheinen kansa antaa kehittää vaikka hiuksetkin päästään, jos vain pääsee juttelemaan keskenään.

Jouko Repo

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Avoimen väylälle myös taloudellista tasa-arvoa

Lyhyet

Kukaan ei valvo Kelaa

Varpushaukka Keuruun Haapamäellä. Kuva: Marja Mallat

Naaraskorento munii veteen. Kuva: Jukka Luoma

Neitoperhonen. Kuva: Pirjo Ala-Hynnilä

Lukijan kuvatRautapyörä. Kuva: Jorma Soininen

Talousjärjestelmä luo pahoinvointia

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.