Pitää osata pyöriä maapallon mukana

J-Nappi-yhteisö on todella halunnut tehdä jotakin todellista niiden nuorten kanssa, jotka olivat vieraantuneet tai vaarassa vieraantua yhteiskunnastamme. Ei ole olemassa syrjäytynyeitä nuoria, on vain syrjäytettyjä nuoria ja siksi käytän sanaa vieraantunut. Me, minä ja yhteiskunta olemme aiheuttaneet syrjäytymisen! Olemme yrittäneet Jyväskylässä saada kasvot sille, miten ehkäistä nuorten syrjäyttämistä. Esimerkkinä J-Napin ”porkkana-pilotti”.

Meillä oli yhdessä Sitran ja Jyväskylän kaupungin kanssa 1,5 vuoden (2016–2017) projekti, jossa todettiin, että porkkanalla on tärkeä osuus ihmisen arjessa selviytymisessä, muutenkin kuin hämäränäössä.

Nuorten kanssa yhdessä tekeminen, mukana olo ja eri toimintojen mahdollistaminen ovat avainasemassa tässä onnistuessamme. Pidimme loppuseminaarin, johon oli kutsuttu valtakunnallisesti asiaan tutustuneita tärkeitä henkilöitä. Kaupunginkirjastossa läsnä oli n. 34 asiasta todella kiinnostunutta henkilöä. Yleisö sai mm. Sitran elintärkeät terveiset siitä, miltä lähitulevaisuus näyttää.

Olen täysin samaa mieltä Sitran edustajan kanssa: jos emme osaa pyöriä maapallon mukana, pysähdymme. Tätä pysähtyneisyyttä vastaan pitää taistella ja muuttua sen mukaan kuin esimerkiksi oma asiakaskuntamme muuttuu.

Itse alan pikkuhiljaa jäämään taka-alalle. Kuitenkin haluan, että kuuntelisitte sitä, mikä on teille itsellenne tärkeintä ja sitä kohti lähtiessänne miettisitte, ottaisinko mukaan ajatukseen myös naapurin.

Mutta missä oli media, varsinkin Jyväskylän oma media? Häpeän median ja Jyväskylän puolesta. On tärkeää kertoa Sitralle ja muille tulevien sote-palveluiden suunnittelijolle, miten tärkeää on osata kohdata nuori tai asiakas siellä, minne hän kävelee kysyäkseen apua ongelmaansa. Teemme J-Napissa työtä, jossa on todella kyse kaikkien ihmisten hyvinvoinnista. Emme halua edes medialle pahaa vaan keskittymistä olennaiseen eli siihen, ettei kaikki mikä myy välttämättä auta minua!

Kimmo Jouhki

J-nappilainen

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Luetko sinä? No, mutta miksi et?

Lyhyet

Jyväskylä valvoo yhdenvertaisesti omaa ja yksityistä palvelutuotantoa

Lyhyet

Työllisyyden parantaminen ehkäisee lapsiköyhyyttä

Määrä ei yksin takaa hoidon laatua

Jokaisen pitää saada tarvitsemansa hoiva

Lyhyet

Lyhyet

Roina pois Kauppa-kadulta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.