Pitää vain luottaa näihin systeemeihin

Ennen veloitettiin paikallispuhelut kokonaismaksuna kuukausittain. Soitettaessa kaukopuheluita painoi "sentraalisantra" kellon käymään ja kirjoitti jokaisesta puhelusta pienen lapun. Nämä laput olivat sitten asiakkaan laskun liitteenä.

Miten nyt? Sinulla on toki sopimus puhelinoperaattorisi kanssa. Laskun liitteenä on erittely, mutta et todellakaan voi saada selvää, mistä sinua taas laskutettiin.

Ennen oli pirtin peräseinällä sähkömittari. Sytyttäessäsi valot tupaan pystyit seuraamaan, kuinka mittari surrasi ja kilowatteja kului.

Entä nyt? On siirrytty etäluettaviin digitaalimittareihin, jotka ovat vain päätteitä, joista tiedot siirtyvät energialaitoksen tietokoneelle.

Sähkölaskusi oikeellisuus on uskon asia. Järjestelmät toimivat tietokoneohjelmilla ja ohjelmavirheitäkin tapahtuu.

Bensamittarit vaa'itetaan määräajoin oikean mittauksen varmistamiseksi. Miten saman voisi tehdä tietoliikenne- ja energiamittauksille?

Kaupat ovat siirtyneet kassajärjestelmiin. Kassoilla tuotteista luetaan tuotetieto ja hinta tulee tiedostosta. Tiedostoissa olevia hintoja päivitetään, mutta joskus päivitys voi "inhimillisestä erehdyksestä" johtuen jäädä suorittamatta.

Onneksi kassa antaa asiakkaalle eritellyn kuitin, josta veloitukset voi tarkistaa. Erityisesti tarjoustuotteiden kohdalla on syytä olla tarkkana. On ilmennyt, että hyllyn reunassa voi olla tarjoushinta, mutta kassakuitilla normaali hinta. Inhimillinen unohdus hintatiedoston ylläpitäjällä.

Nykyihmisen on luotettava palvelujen toimittajiin ja heidän järjestelmiinsä. Kontrolli ja jälkiselvittely on monesti täysin mahdotonta.

Ääriesimerkkinä yhteiskunnassamme ovat eri asioihin sovellettavat indeksi- ja vastaavat korotukset. Niillä korjataan erilaisia korvauksia, tukia ym. Myös useimpien säännöllisesti saamassa eläkekertymälaskelmassa on palkkatuloja oikaistu indekseillä.

Indeksien muodostumista on täysin mahdotonta kontrolloida. Ne koostuvat kymmeniä sivuja sisältävistä erittelyistä. Toki tuon erittelyn yksittäisen tuotteen hintamuutokset eivät yleensä vastaa sitä muistikuvaa, mikä meillä on kulutustuotteiden hintojen noususta markka-ajasta tähän aikaan.

Uskotaan vain, että kaikki toimivat oikein ja vielä rehellisesti. Yhteiskunta ilman tarkoitushakuisuutta?

JUHANI SUONPÄÄ Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Pakkia parkkihallille

Jyväskylä ansaitsee kasvun

Lyhyet

Lyhyet

Tarton rauhasta 100 vuotta

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.