Pitäisikö yritysten osingot kieltää?

Kuinka monelle suomalaiselle työttömälle olisi töitä, jos firmat eivät jakaisi miljoonia osinkoina? Näin aprikoi Utelias lyhyissä (Ksml 17.2.). Kun uutiset kertovat lihavasta osinkokeväästä ja työllisyys ja taloustilanteet ovat sellaisia kun ovat, uskon, että monet muutkin ovat pohtineet osinkojen runsauden määrää.

Katsotaanpa tilannetta takaoven kautta firmojen näkökulmasta. Päivälehdissä on miltei päivittäin kotoisen pörssimme tilastoja. Ne kertovat, että vuodelta 2013 nelisenkymmentä osaketta ei saanut lainkaan osinkoa viime keväänä. Jakamattomien ryhmässä oli pari suurta, muutamia keskikokoisia ja enemmistö pieniä pörssiin listautuneita yrityksiä. Olisi mielenkiintoista tietää, montako uutta työpaikkaa näihin firmoihin syntyi ja montako lakkasi. Pelkään, että saldo jäi miinuksen puolelle.

Yrityksen markkina-arvo väljästi arvioiden on osakkeiden yhteinen lukumäärä kertaa kulloinenkin päivän kurssi. Markkina-arvoa saatetaan udella yrityksen tarvitessa lainaa toimintansa pyörittämiseen. Päivän kurssi saattaa hypätä herkästi ylös tai alas. Vaikkapa siksi, että ehdotettu osinko ylittää tai alittaa osakesäästäjien ja sijoittajien odotukset.

Jos osinkoa ei voida maksaa, ryhtyvät osakkaat myymään osakkeitaan. Tarjonta lisääntyy ja kurssi putoaa. Syntyy suoranainen pakokauhu. Pelko siitä, että osake menettää kaiken arvonsa pakottaa myymään millä hinnalla tahansa.

En ota kantaa osingon kohtuulliseen tasoon, mutta yleisen järjestyksen säilymisen ja jättityöttömyyden välttämiseksi toivon osakkeenomistajien saavan kantamaansa riskiin nähden kohtuullisia osinkoja ja osakepääomien säilymistä yrityksissä.

Yrjö Jaatinen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.