Pitäkää pienet koulut!

Nykyään moni asia ärsyttää, mutta yksi asia eniten: se, että pieniä kyläkouluja lakkautetaan jatkuvasti. Minusta tämä on aivan typerää ja ajattelematonta.

Ajatelkaa nyt, kun pieni ensiluokkalainen lähtee kouluun, eikö olisi paljon helpompaa mennä lähellä olevaan pikkukouluun kuin suureen ja pitkän matkan päässä olevaan kouluun? Ja eikö vanhemmistakin olisi paljon turvallisempaa, kun lapsi käy koulua lähellä? Jos tällainen kyläkoulu lakkautettaisiin, joidenkin lasten koulumatka saattaisi venyä yli tunnin pituiseksi. Minä itse ainakin tiedän, että se ei ole kovin mukavaa.

Jo tämä matka-asia on tärkeä, mutta entäs sitten nämä koulujen erot? Pienissä kouluissa huomataan, jos jotkut eivät kuuntele tai sähläävät omiaan. Isoissa ryhmissä ei pysty millään vahtimaan kaikkia. Sama pätee kiusaamistilanteissa, sillä ei kaikkea voi huomata. Lisäksi minä itse olen huomannut, että suurista kouluista tulleet ovat useimmiten levottomampia kuin muut. Pienessä koulussa pystyy kyllä tulemaan esille, vaikkei olekaan kovaääninen.

Näitä kyläkouluja siis lakkautellaan vain taloudellisten seikkojen takia? Jos kunta on rahavaikeuksissa, niin kyllä ymmärtää logiikan. Mutta se, että käytetään kunnan rahoja vaikka jo ennalta tuhoontuomittujen ulkomaalaisyritysten tukemiseen, se on jo ärsyttävää. Käyttäisivät rahat johonkin hyödylliseen.

Eivätkö kyläkoulut päinvastoin tuo rahaa? Ainakin minun tietääkseni joillekin paikkakunnille on muuttanut uusia asukkaita, joiden päätökseen on vaikuttanut myös lähellä sijaitseva kyläkoulu. Itse ainakin näen, että pienkouluista on paljon enemmän hyötyä kuin haittaa.

RIIKKA NENONEN koululainen Kangasniemi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.