Pitkäaikaistyöttömien palvelut ennalleen

Työministeri Jari Lindström torjuu kasvupalvelu-uudistusta koskevan kritiikin sanomalla, että pitkäaikaistyöttömiä ei olla jättämässä heitteille (KSML 26.1.).

Kyse on siitä, miten työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu eli nk. TYP-toiminta jatkossa järjestetään. TYP-palveluita käyttävillä pitkäaikaistyöttömillä on usein työllistymisvaikeuksia, jotka liittyvät vaikeisiin sosiaalisiin ja terveydellisiin ongelmiin.

Hallitus esittää, että kasvupalvelu-uudistuksessa kumotaan pitkäaikaistyöttömien TYP-toimintaa koskeva laki. Laki korvattaisiin julkisia rekrytointipalveluja ja osaamisen kehittämispalveluja koskevan lain 13. §:llä. Sen mukaan TYP-toiminta siirtyisi maakuntien tai muiden palvelutuottajien järjestettäväksi.

Hallituksen esitys TYP-palveluiden uudelleenorganisoinnista jättää avoimeksi, mikä kuntien rooli jatkossa olisi. Tämä on tärkeää, koska TYP-palveluja järjestetään nykyään kuntavetoisesti.

Valtaosa TYP-palveluihin osallistuvasta kuntien henkilöstöstä ei työskentele sosiaali- ja terveyspalveluissa. He eivät siten olisi siirtymässä maakuntiin. Kunnat voisivat jatkossakin osallistua TYP-toiminnan järjestämiseen, mutta se olisi täysin kuntien harkinnassa.

Käynnissä olevan Promeq-tutkimushankkeen mukaan TYP-palveluja käyttävät pitkäaikaistyöttömät ovat tyytyväisiä saamiinsa palveluihin.

TYP-palvelut ovat myös kustannustehokkaita. Nykymalli on siis varsin hyvin toimiva.

Uudesta mallista meillä on lupauksia ilman, että mallia olisi kokeiltu tai edes yksityiskohtaisesti suunniteltu.

Mikko Mäntysaari

professori emeritus

Jyväskylän yliopisto

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

EK purkaa peruskoulua

Epäasiallista painostamista

Lyhyet

Jyväskylän alihinnoittelu kurittaa pieniä palveluntuottajia

Keski-Suomi on elinvoimainen

Kestävyyttä metsä- politiikkaan!

Liikennepalvelulaki toi uusia mahdollisuuksia maaseudulle

Lyhyet

Lyhyet

Ihmiset valittavat aivan turhasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.