Pohjoisen Keski-Suomen erityisestä asemasta

Vastasin ministerinä aluepolitiikasta, kun Suomi kävi neuvotteluja liittymisestä EU:iin. Monien vaiheiden jälkeen aluekehitykseltään Suomen, Ruotsin ja Itävallan vaikeimmat alueet nimettiin erityiseen 6-tukialueeseen vuoden 1995 alusta eli unioniin liittymisestämme lähtien.

Suomesta 6-tukialueeseen nimettiin Lappi ja osa itäistä Suomea. Muusta ympäristöstä poiketen mukaan saatiin myös Saarijärven ja Viitasaaren seutukunnat. Tukitasot alueella ovat moninkertaiset muuhun Suomeen verrattuna. Tähän mennessä ratkaisu on tuonut alueelle lähes 100 miljoonaa euroa.

EU:n alue- ja rakennepolitiikka kulkee seitsemän vuoden ohjelmajaksoissa. Vaikka tällä alalla onkin tehty matkan varrella muutoksia, Saarijärven ja Viitasaaren seutu on säilyttänyt asemansa pohjoisen ja itäisen Suomen rinnalla korkean tuen alueena. Näin yksinkertaisesti siksi, että 6-tukialueen, mihin po. seutu kuuluu, erityinen asema on sanottu Suomen liittymissopimukseen liittyvissä asiakirjoissa.

2000-luvulla tehdyissä ratkaisuissa turvasimme silloisissa hallituksissa Saarijärven ja Viitasaaren seutujen aseman kansallisessa ohjelma-asiakirjassa, johon Suomi itse sitoutui ja joka toimitettiin säädösten mukaan myös EU:n komissiolle.

Ensi vuoden alusta alkaa jälleen EU:n aluepolitiikan uusi ohjelmakausi. Eri vaiheiden jälkeen on päästy siihen, että tukitasot tulevat Saarijärven ja Viitasaaren seutukunnassa olemaan edelleen kutakuinkin itäisen ja pohjoisen Suomen tasoa, mutta lähes kolmanneksen alemmalla tasolla kuin nyt päättyvällä kaudella. Koko maassa Kataisen hallitus hyväksyi näet tukien mittavan leikkaamisen.

Olemme pitäneet erittäin tärkeänä, että Saarijärven ja Viitasaaren seutujen asema kirjataan edelleen myös uuteen kansalliseen ohjelma-asiakirjaan, vaikka korkeampi rahoitus onkin turvattu.

Näin siksi, että menettely on sanottujen liittymisasiakirjojen mukaista. Ja niiden pitäisi olla likipitäen pyhä asia Suomen kannalta.

Toiseksi, tällainen menettely on välttämätöntä, jotta säilytämme taas seitsemän vuoden kuluttua mahdollisuuden Saarijärven ja Viitasaaren seutujen erityisaseman ja korkeamman tukitason säilyttämiseen. Tämän alueen seutujen puolustaminen ei ole muulta maakunnalta pois.

Näistä kaikista syistä toivon ministereiden hoitavan asian, joka ei maksa mitään, mutta jolla varmistetaan tulevaisuudessakin se, mitä on maakuntaan kerran saatu.

Mauri Pekkarinen

kansanedustaja (kesk.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

Mielipide: Tasa-arvo ei ole kehollista

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.