Poikkeuksellisen kiinnostavat kirkon muutosvaalit

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys on parhaillaan menossa ja jatkuu tämän viikon ajan perjantaihin 5.11. asti. Varsinaiset vaalipäivät ovat vajaan kahden viikon kuluttua 14.-15. marraskuuta. Jyväskylässä äänestetään noina kahtena päivänä, muutoin valtakunnallinen käytäntö vaihtelee.

Vaalit ovat nousseet poikkeuksellisen huomion kohteeksi. Keskustelu homoseksuaalien asemasta kirkossa on ravistellut jäsenistöä vaikuttamaan asioihin.

Seurakuntavaalien kiinnostavuutta lisää myös se, että ensimmäistä kertaa julkisyhteisön vaaleissa saavat äänestää 16 vuotta täyttäneet. Kirkko näyttää suuntaa nuorten yhteiskunnallisen osallistumisen vahvistamiselle. Tämä on merkittävä, suorastaan historiallinen muutos suomalaisen kansanvallan kehityksessä. Asian ei toivoisi hautautuvan muun ajankohtaisen keskustelun alle.

Kirkon toiminnassa on nuorilla jo entuudestaan erittäin vahva asema. Esimerkiksi Lapuan hiippakunnassa, johon useimmat keskisuomalaiset seurakunnat kuuluvat, rippikoulun käy yhä 87 prosenttia koko 15-vuotiaiden ikäluokasta.

Yksistään tämä on valtava kosketuspinta kirkon ja nuorten välillä. Seurakunnat tekevät hyvin laajaa yhteistyötä myös koulujen kanssa. Päivänavaukset, leirikoulut ja muut yhteistyön muodot luovat merkittävällä tavalla arvopohjaa ja turvallisuutta yhteiskuntaamme.

Kirkon ja koulun hyvästä yhteistyöstä kertoo jotakin se, että oppilaitokset ovat avanneet ovensa seurakuntavaalien ennakkoäänestykselle. Nuorten yhteiskunnallisen osallisuuden vahvistaminen palvelee myös koulun kasvatustavoitteita. Seurakunnissa on iloittu tuesta, jota koulumaailmasta on saatu opetusministeriötä myöten.

Näiden seurakuntavaalien voi hyvällä syyllä sanoa olevan muutosvaalit. Kun kirkossa on 4,2 miljoonaa yksilöllistä jäsentä ja pitäisi löytää yhteisiä linjauksia, ei tämä tietenkään ole aina helppoa.

Äänestämisen sekä muun osallistumisen ja keskustelun kautta isokin yhteisö voi uudistua hitaasti mutta varmasti, sisäisen yhteytensä kohtuullisen hyvin säilyttäen.

Ajankohtaisessa homokeskustelussakin on jäänyt liian vähälle huomiolle seikka, että kirkko todennäköisesti on löytämässä piispainkokouksen tekemän esityksen myötä hyvin laajan konsensuksen siitä, että samaa sukupuolta olevien liitoille tehdään merkittävä kädenojennus. Vaikka avioliitto säilytetään miehen ja naisen välisenä liittona, myös samaa sukupuolta olevien parisuhteen kanssa ja heidän puolestaan voidaan järjestää rukoushetki.

ARTO VIITALA Jyväskylän seurakunnan vt. kirkkoherra

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Suomessa on hyviä ja huonoja maahanmuuttajia

Lyhyet

Lyhyet

Keski-Suomen kuntien talous on saatava kuntoon

Eläkkeiden alentaminen tuhoisaa taloudelle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.