Poliiseja yliopistolla

Kun 1970-luvulla käytiin ankaraa polemiikkia yliopistokysymyksestä "mies ja ääni" -periaatteen kannattelemana muistelen Helsingin yliopiston rehtorin Mikko Juvan todenneen kaksi periaatetta: 1. yliopistolla saa väittää mitä tahansa, 2. yliopistolle ei kutsuta poliisia. Mitä ne nuoret, jotka väkivalloin poistettiin Jyväskylän yliopiston alueelta Senaatti-kiinteistön tiloista väittivät? Tässä on heidän manifestinsa:

"Valtauksemme nousee tyytymättömyydestä ylioppilaskuntaa, yliopistoa sekä kaupunkia kohtaan. Se ilmentää haluamme kehittää luovia ja itsenäisiä tapoja elää ja opiskella täällä "Suomen Ateenassa", yliopistokaupungissa, josta kaikki älyllisyys, demokraattisuus ja ruohonjuuritason innovatiivisuus on tosin lakaistu punaisten mattojen alle pikkupoliitikkojen, virkaa tekevien, aino sallisten ja muiden uuden tietokapitalismin tiennäyttäjien tieltä.

Me haluamme omaa tilaa, jossa voi hengittää muutakin kuin jo valmiiksi pölyttynyttä innovaatiostrategiaa ja ahdistavaa tehokkuusdiskurssia.

Me haluamme yliopistolta todellista yhteiskunnallisuutta sekä mahdollisuutta persoonalliseen opiskelijaelämään. Me haluamme elää kaupungissa, jota kaikki voi vat kehittää suoraan omista tarpeistaan ja haluistaan lähtien.

Mitä tarjoaa ylioppilaskuntamme? Nousukkaita, tylsimyksiä, hännystelijöitä, mielistelijöitä, konsensuspullaa, näennäisdemokratiaa, pakkojäsenyyttä, vaaleja, joissa ei tapahdu mitään.

Mitä yliopistomme? Massaluentoja, persoonattomia suorituksia, heppoista opetusta, kaventuvaa valinnan vapautta, ohjelmoidumpaa opiskelua, latteaa opiskelijakulttuuria, opiskelijakavereita, joita kiinnostaa vain nopea valmistuminen yritysten hyväksikäytettäväksi, pakkotöitä ja paskaduuneja niukan elintason kompensaatioksi.

Kaupunkimme? Yritysvetoistuvaa tilaa, jossa on yhä vaikeampi elää kuluttamatta, elää valvontakameran tavoittamattomissa, elää yhteistoiminnallisesti, elää omia unelmia, toteuttaa omia ideoita, joilla ei ole "kaupallista potentiaalia".

Autonominen tiedekunta on opiskelijoiden, kaupunkilaisten, kulttuuritoimijoiden, urbaanipossen, aktivistien ja muiden oma-aloitteiseen toimintaan kykenevien yhteinen projekti. Autonominen tiedekunta rakentaa yhteistä tilaa omaehtoiselle opiskelulle, kulttuurille, hengaamiselle, kokoustamiselle, juonimiselle, tapaamiselle, keksimiselle, rakastamiselle.

Autonominen tiedekunta on avoin tila yliopiston ja yhteiskunnan välissä."

Näihin varmasti aitoihin kokemuksiin olisi pitänyt vastata organisoimalla keskustelufoorumi ja käydä läpi nämä teesit ja tunnot.

Ihminen puolustaa ja sitoutuu vain siihen, mitä on ollut itse rakentamassa ja tuottamassa. Yliopiston tulisi olla ylpeä ja suuresti ilahtunut siitä, että sen piiristä ja läheisyydestä löytyy nuoria, jotka haluavat ja uskaltavat ryhtyä itse rakentamaan omaa elämäänsä.

Sille on löydyttävä aika ja tila.

Kysymys kuuluu: kuka päätti tästä väkivaltaisesta politiikasta? Kuka kutsui poliisit paikalle ja kuka antoi siihen luvan?

Väkivalta lietsoo väkivaltaa, rakenteellinen väkivalta terrorismia.

MATTI VESA VOLANEN tutkija JYTTE:n hallituksen jäsen Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.