Poliisi toimii Pihtiputaalla

Keskisuomalainen (29. ja 30.10.) arvostelee poliisin toimintaa Pihtiputaalla erään yksittäistapauksen perusteella ja puutteellisilla tiedoilla.

Poliisihallinnon rakenneuudistuksessa hälytystoimintaa hoitavia poliisimiehiä ei siirretty maakunnasta Jyväskylään vaan toimintaa hoidetaan pohjoisen Keski-Suomen alueella edelleen Viitasaarelta, Äänekoskelta ja Saarijärveltä käsin. Uudistuksessa näiden toimipisteiden poliisimiesten määrä pysyi ennallaan ja Viitasaarellakin sen jälkeen avoimeksi tulleisiin poliisivirkoihin on nimitetty uusia henkilöitä. Pihtiputaalta poliisimiesten virkapaikat olivat poistuneet jo aikaisemmin, ennen rakenneuudistusta.

Seuraamme poliisin paikalletuloaikoja hälytystehtävissä jatkuvasti ja keskimääräiset ajat ovat säilyneet ennallaan, kiireellisissä tehtävissä jopa hienokseltaan parantuneet. Kehitämme poliisilaitoksen toimintaa jatkuvasti voidaksemme pitää toimintavalmiusajat kohtuullisella tasolla koko maakunnan alueella. Tähän on aikaisempaa paremmat mahdollisuudet, kun koko maakunnan poliisipartioita voidaan käyttää tehtäviin joustavasti ja ohjata resursseja kulloisenkin tarpeen mukaisesti. Varsinkin vaativissa tilanteissa on mahdollista saada nopeasti liikkeelle riittävä määrä poliisipartioita, ja toiminnan ohjausmahdollisuudet ovat aikaisempaan verrattuna tehostuneet.

Artikkelien tarkoittamassa tapauksessa poliisipartion paikalle tuloon kulunut aika oli hätäkeskusjärjestelmän tietojen mukaan tasan kaksi tuntia hälytyspuhelusta eikä kolmea tuntia kuten jutuissa kerrottiin. Aika oli tavanomaista pidempi johtuen siitä, että pohjoisen Keski-Suomen alueen poliisipartiot olivat kiinni kahdessa samanaikaisessa hälytystehtävässä, jotka kumpikin olivat luonteeltaan tätä tapausta selvästi vakavampia eikä tehtäviltä ollut mahdollista irrottautua nopeammin. Pihtiputaan tapauksessa oli kysymys myymälänäpistyksestä, jonka hoitamisessa liikkeen henkilökunnalla oli ymmärrettävästi vaikeuksia kiinniotetun henkilön levottoman käyttäytymisen johdosta. Tilanteesta tietoisina poliisimiehet suhtautuivat tehtävään vakavasti ja heti edellisen tehtävän hoitamisen jälkeen ajoivat kiireellisesti Pihtiputaalle. Päällekkäisten hälytysten ja yli 100 kilometrin välimatkan vuoksi kokonaisviive venyi poikkeuksellisen pitkäksi.

Mielikuva poliisipalveluiden heikkenemisestä, poliisimiesten keskittämisestä Jyväskylään ja kohtuuttomasta poliisin odottamisesta ei tämän valossa vastaa tosiasioita. Toiminnan tulokset ovat olleet muutosten jälkeen hyviä, mikä tukee käsitystämme uudistusten onnistumisesta. Seuraamme toimintaa edelleen aktiivisesti ja kehitämme sitä kokemusten, tulosten ja palautteiden perusteella. Yksittäinen tapahtuma, jollaisesta tässä uutisoinnissa oli kysymys, ei kuitenkaan anna toimintojen arvioinnille riittävää perustaa.

MARKKU LUOMA poliisipäällikkö Keski-Suomen poliisilaitos

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Jätemaksu peritään moneen kertaan

Ilmastoasiat pöydälle, nyt!

Lyhyet

Tulevaisuuden työelämä kaipaa ”sosiaalisia nörttejä”

Lyhyet

Lyhyet 20.6.

Lyhyet 20.6.

Naisille jaetaan jatkuvasti pukeutumis- ja käytösohjeita

Työpaikalla kiusaamista ei pidä sietää

Lyhyet 19.6.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.