Poliisi vastaan kansalainen

Joulukuisena aamuna sattui sukulaiselleni kai aika tavallinen tapaus, mutta silti varsin omalaatuinen. Hän oli ajamassa autollaan Jyväskylän keskustaan, kun musta jää yllätti rauhallisesta vauhdista huolimatta Tourulan sillan jälkeisissä valoissa: jarrutus ei pitänyt, ja auto liukui hiljaa valoihin pysähtyneen auton perään. Autosta loikkasi raivostunut mies, joka alkoi huutaa olevansa poliisi. Hän kutsui poliisit paikalle sekä soitti kaverilleen, että nyt meni auto uusiksi! Viereisellä kaistalla tapahtui samanlainen peräänajo, kai tavisten kesken, koska asia hoidettiin sopuisasti.

Paikalle kutsutut poliisit (työkaverit) olivat asiallisia ja totesivat, että sukulaiseni autoon ei tullut jälkiä (saman vahvistivat merkkikorjaamossa). Vastapuolen autossa näkyi muutama naarmu, ei lommoja. ”Ei tässä mitään käynyt”, he totesivat. Autot kuvattiin asianmukaisesti.

Poliisi uhosi sukulaiselleni: ”Minä teen tästä rikosilmoituksen!” Hän teki sen. 10 minuuttia tapahtuneesta hän valitti selkäänsä ja sanoi menevänsä lääkäriin: ”Perästä kuuluu!”

Parin viikon kuluttua poliisilaitokselta ilmoitettiin, että sakko on noudettavissa. Yllätys oli sakon suuruus, jota oli alennettu huonojen keliolosuhteiden vuoksi: kuitenkin 440e.

Raskauttavaa taas oli se, että oli aiheutettu fyysisiä vammoja vastapuolelle. Selkäkipu on vaikea todentaa, joten sen voi saada uskottavaksi kertomalla olleensa kolarissa. Kyseessä vain tömäys, josta ei normaalikuntoinen nytkähdä tai vammaudu.

Vaivaamaan jäi myös se, ettei sukulaisellani ole muuta mahdollisuutta tulla kuulluksi kuin viedä asia käräjäoikeuteen! Poliisi sen sijaan voi kuvailla kaiken edukseen työtovereilleen, joista joku sitten päättää seuraamukset. Eikö syytteiden jälkeen pitäisi myös kansalaisella olla kuulemistilaisuus poliisilaitoksen esimiehen läsnä ollessa?

Poliisi on saanut huonoa mainosta julkisuudessa, ja kansalaisten usko poliisin rehtiyteen ja oikeudenmukaisuuteen on alkanut horjua. Onko tavallisen ihmisen vain siedettävä poliisin huonoa käytöstä? Onko tavallinen ihminen nyky-Suomessa suojaton poliisia vastaan?

Riitta Murto

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.