Poliisitalo koki ihmeparantumisen?

Toimittaja Ira Blomberg-Kantsila kirjoitti ansiokkaan jutun Äänekosken poliisin väistötiloista ja palveluista (Ksml 25.8.). Senaatti-kiinteistöjen asiantuntija Jouni Konttinen lausuu uudesta poliisiaseman väistötilasta: ”Tila on tutkittu tarkoin ennen muuttoa ja se on todettu sisäilmaltaan täysin terveeksi.” Jutussa kerrotaan myös, että tilaan on hankittu uusi ilmanvaihtokone.

Tietoomme on saatettu, että Senaatin omistama ISS Proko on tehnyt tilassa pintapuolisen tutkimuksen (pyyhkäisymenetelmällä). Työterveyshuolto suositteli ennen väistötilapäätöksen tekemistä puolueettoman tahon sisäilmatutkimuksia, esimerkiksi työterveyslaitoksen tekemänä, mutta niitä ei tehty. Oliko syynä perusteellisen tutkimuksen hinta vai pelko tuloksesta, sitä emme voi tietää. Toivomme toki, että olemme väärässä ja lausunnot tällaisista tutkimuksista ovat olemassa ja meille käyttäjillekin esitettävissä.

Äänekosken poliisiaseman henkilöstö kärsi sisäilmaongelmista niin pitkään poliisitalon toisen siiven tiloissa, että odotukset terveisiin tiloihin pääsystä, sen jälkeen kun aluehallintovirasto (avi) oli määrännyt vanhan tilan käyttökieltoon, olivat suuret. Rakenteisiin käyneet tutkimukset olivat paljastaneet erilaisia kosteusvauriomikrobeja mm. ulkoseinärakenteissa ja siksi epäilimme, voisiko toinen siipi talosta, joka on samaan aikaan samalla rakennustekniikalla rakennettu, olla yhtään sen terveempi.

Työterveyshuolto antoi kaksi lausuntoa huhtikuussa 2013 väistötilaksi suunnitellusta tilasta ja viittasi avin vuosina 2006– 2007 antamiin toistuviin kehotuksiin ilmanvaihdon parantamiseen tähtäävistä- sekä kosteus- ja homevauriokorjauksista, joita ei ollut noudatettu. Tilan silloiset käyttäjät siirtyivät muista syistä muualle ja tila jäi tuolloin tyhjäksi.

Arkijärjellä ajatellen tila ei muutu tyhjänä itsestään terveeksi. Emme usko, että avi oli aikoinaan vaatinut heppoisin perustein tutkimuksia ja korjauksia. Kuitenkin Senaatti nyt osoitti poliisin väistötiloiksi nämä jo aiemmin ongelmallisiksi todetut tilat.

Olemme työskennelleet uusissa väistötiloissamme nyt pari kuukautta ja moni meistä on jo joutunut avaamaan työterveyshuollon oven sisäilmaoireiden vuoksi, eikä sairauslomiltakaan ole vältytty.

Yli puolet tilassa jatkuvasti työskentelevistä oireilee päivittäin. Terveydellä ei tunnetusti ole hintaa, ja toisaalta asiakkaita on nykyisestä muutoinkin vähästä työntekijämäärästä yhä harvempi palvelemassa, kun poliisin henkilöstö sairastaa.

Jouni Konttinen lausuu samassa jutussa edelleen: ”Työpaikka ei ole pelkästään viihtymistä varten”. Työhyvinvointiin on nykyään alettu panostaa, kun on ymmärretty, että hyvinvoiva työntekijä on parhaiten tuottava. Työhyvinvoinnin toteuttamiseen on Keski-Suomen poliisilaitoskin työnantajana sitoutunut ja priorisoi sen korkealle kaikissa tavoitteissaan.

Konttisen lausuma viihtymisestä kuulostaa perin kummalliselta. Jouni Konttisen, työsuojeluasioihin työnsäkin puolesta ja vieläpä varsin laajasti perehtyneenä ihmisenä, toivoisi näkevän työviihtyvyydessä ja työterveyteen tähtäävissä toimenpiteissä muutakin kuin kuluerän.

Salla-Birgitta Elers

Jari Halttunen

Petteri Kuorikoski

Juho Kurkirinne

Tuomas Metsola

Joose Neuvonen

Pasi Salokoski

Anu Tervanen

Tuomo Veander

poliisin väistötiloissa työskentelevät

Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.