Poliitikot viittaavat tiedolle kintaalla

Kansanedustaja Petri Honkonen syytti kokoomusta aivan aiheellisesti keskittämispolitiikasta (Ksml 24.1.). Surkuhupaisaa on, että juuri keskustan ministerit tekevät ”likaisen” työn kokoomuslaisten hykerrellessä hallituksen erinomaisuutta.

Edellinen soten valmistelusta vastaava ministeri Juha Rehula (kesk.) kertoi (Yle 28.12.-18): ”Huomasin olevani vain nappula pelissä, jota muut ohjailivat. Peli ei ollut poliitikkojen näpeissä, vaan sitä johtivat muun muassa markkinavoimat.” Siis johtivat muut kuin ministeri! Mm. entinen sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.), entinen kansanedustaja Lasse Männistö (kok.) ja Petteri Orpon entinen erityisneuvonantaja Joonas Turunen (kok.) Terveystalon ja Mehiläisen päällikköinä edustavat Rehulan mainitsemia markkinavoimia.

Sotesta nyt vastaava ministeri Annika Saarikko on jatkanut samoilla opasteilla. Tästä antoi selväsanaista palautetta (Ksml 11.1.) professori Mauno Vanhala (kesk.) otsikolla: Julkista terveydenhoitoa lyödään kuin vierasta sikaa.

Sote-palveluiden yksityistäminen vetää lääkärit isoihin keskuksiin. Liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) ratkaisut huonontavat nekin elämisen edellytyksiä pienillä paikkakunnilla pakottaen ihmisiä muuttamaan keskuksiin.

Helsingin yliopiston entinen rehtori ja kansleri Kari Raivio arvosteli rankasti, että tieteelliselle tiedolle viitataan kintaalla poliittisessa päätöksenteossa (Yle 25.1.). Päätöksentekoa ohjaavat taloudelliset ja muut intressit. Esimerkkeinä hän käytti erityisesti Sipilän ja Orpon sotekauppaa ja esitettyjä mielipiteitä metsien kestävistä hakkuumääristä. Kuten viime aikoina olemme huomanneet, annetut tiedot kestävistä hakkuumääristä ovat sangen ristiriitaisia.

Näin ollen sopiikin ihmetellä, millaisella vastuuntunnolla puolueet kiirehtivät lyömään lukkoon kantojaan ja vaativat muita tekemään samoin.

Pentti Salminen

Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

Lyhyet

Jäämerenrata voisi jopa toteutua

Palautusta käytetään veron maksuksi heti eräpäivänä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.