Poliittisen vastuun pakoilua ja pyörryttävää miljardipyöritystä

Saivatko useat hallituksen ministerit ja kansanedustajat lähtökimmokkeensa kehysriihestä? Lisänä sopassa ovat vielä Vasemmistoliiton kahden ministerin lähtemiset hallituksesta ja demarien puheenjohtajakisa.

Kovat tulevaisuuden järjestelyt ovat edessäpäin, onhan pääministerin pesti täytettävä ja kenties vielä valtiovarainministerinkin paikka.

Ihmetyttää tämä vastuun pakoilu!

Suomessahan otetaan käyttöön ensimmäisten joukossa kaikki EU:lta tulevat direktiivit ja muutenkin esiinnymme kuin suurvalta muiden EU-maiden joukossa, vaikka 5,5 miljoonalla asukkaallaan Suomi sijoittuu 27 EU-maasta unionin yhdeksänneksi pienimmäksi.

Saksassa on noin 82,5 miljoonaa asukasta, Ranskassa 64,5 miljoonaa, brittejä ja italialaisia kumpiakin yli 60 miljoonaa.

Väkiluvultaan Suomea suurempia maita ovat myös Espanja, Puola, Romania, Hollanti, Kreikka, Belgia, Portugali, Tsekki, Unkari, Ruotsi, Itävalta, Bulgaria ja Tanska – ja niissä Suomeen verrattuna on paljon toivomisen varaa EU-direktiivien seurannassa.

Suomen valtio on unohtanut oman maan kurjuuden ja sen korjaamisen jakaessaan samaan aikaan rahaa muualle ehkä ”pientä poskisuudelmaa vastaan”.

Suomi on myös lähtenyt kolmen muun maan kanssa suorittamaan luottoluokittajille luokituspalveluista 437500 euroa. Suomi toimii toisin kuin Ruotsi ja suuret EU-maat – ne eivät tilaa saatikka maksa luokituksista, mutta Suomi tilaa ja maksaa. Tuntuu kuin valtiolla ei olisi muuta vaihtoehtoa kuin tilata luokituspalveluita ja maksaa niistä.

Mikä lienee Kreikan tukipakettien kohtalo. Tuleeko Suomelle kenties järkyttävä lisälasku?

Tässäkin uskottavuuden ylitakauksille antavat AAA-maat, joita on EU-alueella jäljellä enää neljä.

Esimerkiksi Ranskan ja Itävallan luottoluokituksen aleneminen voi sysätä Suomen niskoille entistä isomman taakan. Suomihan on sitoutunut ERVV:ssä takaus- ja korkovastuisiin, jotka voivat nostaa kokonaisvastuun 18,2 miljardiin euroon.

Hallituksen ajaman kuntaremontin missään vaiheessa ei ole ilmoitettu, mitä se on tähän mennessä maksanut.

Mielestäni kunnat pitää jättää rauhaan ja tekemään omat johtopäätöksensä asioissa.

Valtion on lähdettävä puhtaalta pöydältä ja luovuttava pakotteista. Kuntien rahoitusjärjestelmien uudistamisesta on tehtävä uudet laskelmat.

Joskus tuntuu siltä, että miljoonat ja miljardit ovat menneet sekaisin. Mahtaako äänestämiemme kansanedustajien ”tableteilla” olla tietoa siitä, mitä miljardit merkitsevät kansantaloudessa ja leväperäisessä rahankäytössä?

Rauno Ahola

Joutsa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Onko Peukkula Jyväskylän oma tyyli?

Odotetaan nyt tuloksia ensin!

Lyhyet

Nova – kallis kulissi?

Suomessa pankki voittaa aina

Mäntykankaan portilla. Kuva: Maila Pirkkalainen

Pensasmustikan ilotulitus. Kuva: Irma Lahtela

Varisevat lehdet. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Vastuullista talouspolitiikkaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.