Poliittiset intohimot ajoivat ammatillisen otteen ohitse

Sote-uudistus kaatui ja hallitus sen mukana. Tässä uudistuksessa paistoi läpi enemmän poliittiset intohimot kuin että muutosta olisi lähdetty viemään hallitusti maakunta kerrallaan ja ammattimaisella otteella.

Hyvä ammattimainen ote merkitsee, että muutoshankkeella pitää olla asianomistaja. Tämä taho tietäisi päämäärän ja ymmärtäisi muutoksen sisällön.

Tämän lisäksi tarvitaan ihmisiä, jotka tuntevat käsiteltävän asian sisällön ja henkilöitä, jotka osaavat rakentaa ko. mallin. Tavoitteista ja asiantuntijoiden näkemyksistä pitää luoda kokonaisuus ja varata aikaan enemmän kuin hallituskausi. Sote-uudistus on niin laaja kokonaisuus, ettei 4 vuotta riitä mielestäni siihen.

Poliittisten päättäjien tärkeänä tehtävänä on asettaa tavoitteita ja tehdä arvovalintoja silloin, kun on niiden aika. Politiikassa ei kuitenkaan pidä omilla intohimoillaan yrittää ratkaista ongelmaa, joita ei välttämättä edes kovin hyvin tunne.

Kaikilla oli tiedossa perustuslailliset ongelmat, mutta tätä tosiasiaa ei haluttu myöntää. Veronmaksajien rahaa paloi tässä touhussa 200 miljoonaa euroa.

Aikanaan Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen käynnistämä sote-uudistus lähti väärään suuntaan heti alkuunsa. Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa sote-uudistus ainakin näytti olevan sosiaali- ja terveyspalveluiden hallintorakenteen uudistuksessa, kunnes se muutettiin sote-maakuntahallintouudistukseksi.

Mahdollista on toki muuttaa perustelluista syistä alkuperäisen suunnitelmapohjan rajausta, mutta silloin malli täytyy tehdä uuden rajauksen mukaisesti. Olisi siis pitänyt ensiksi hahmottaa maakuntahallintouudistuksen tavoitteet ja suunnitella maakuntahallintorakenne sen mukaisesti sote huomioon ottaen.

Näin ei tehty. Tilanne ajautui poliittiseen umpikujaan, joka näennäisesti ratkaistiin poliittisella kompromissilla, jossa pelimerkkeinä olivat maakuntien lukumäärä ja valinnanvapauslainsäädäntö.

Kenelläkään päätöksen tekijöistä ei tuolloin ollut realistista käsitystä tämän kompromissin sisällöstä ja merkityksestä. Kiire oli kova ja kokoomuksen valinnanvapauden vaatimus vei ”suteen ja saveen”.

Sote-uudistuksessa on kysymys hallintorakenneuudistuksesta. Hallintorakenteen avulla jaetaan valtaa ja vastuuta sekä ohjataan rahankäyttöä.

Mutta mikään hallintorakenne ei sinänsä takaa hyvää hoitoa ja katkeamattomia hoitoketjuja, vaikka politiikassa mielellään näitä asioita korostetaan ikään kuin lainsäädännön tuloksina.

Soten onnistuminen tai epäonnistuminen on lopulta kiinni siitä, kuinka uudistus toteutetaan. Kysymys on prosesseista, johtamisesta ja myös digitaalitekniikan hyödyntämisestä.

Hallintorakenteella pärjätään, jos operatiivinen toiminta on jäsennetty järkevästi ja ihmiset tietävät, mitä tekevät. Perusta kaikelle on kuitenkin se, että edes tosiasiat myönnetään.

Tapani Mäki

kaupunginvaltuutettu (ps.)

eduskunta-avustaja

kansanedustajaehdokas

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Onko Peukkula Jyväskylän oma tyyli?

Odotetaan nyt tuloksia ensin!

Lyhyet

Nova – kallis kulissi?

Suomessa pankki voittaa aina

Mäntykankaan portilla. Kuva: Maila Pirkkalainen

Pensasmustikan ilotulitus. Kuva: Irma Lahtela

Varisevat lehdet. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Vastuullista talouspolitiikkaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.