Politiikan kulissit tänään

Puoluerahoitus on herättänyt kiistaa ja närää jo pitkään. Kun puolueet ovat aatteellisia yhdistyksiä, ne eroavat kaupallisista yhteisöistä siinä, että niiden ei tulisi tähdätä taloudellisen hyödyn tavoitteluun.

Valtionavun saaminen jo sinänsä edellyttää juridista uskottavuutta. Rivikansalainen on ymmällä, kun hän seuraa puolueiden yhä kiihtyvää etupyydetoimintaa. Vaalit ovat turnajaiset, joissa peli on raakaa eikä aina rehellistä. Niin sanotun harmaan talouden kytköksistä on esimerkkejä välillisesti myös puolue-elämässä.

Kun edustajaehdokas joutuu "ostamaan" paikan parlamentissa yhä kiristyvämmässä kilpailussa, hän on tavallaan yksityisyrittäjä. Puolueet joutuvat nykyisin keksimään yhä ovelampia porsaanreikiä aatteensa mainontaan mediassa.

Taulukaupat, seminaarit ja myös rahaa keräävät apuyhdistykset ovat tarpeen. Rahako ratkaisee? Onko aate vain keppihevonen? Kuitenkin äänten osto ja myynti on lainvastaista. Kaupallisuus kuitenkin kuultaa läpi.

Listavaalit olisivat toki edullisemmat. Vaalisirkukseen syydetyt rahat olisivat tarpeen Köyhtyvän Suomen yhdistyksen kassakriisin tukemiseen.

Sauli Niinistön otsarypyt jo muutenkin syvenevät, kun hän murehtii talouskriisiä ja sen pitkän aikavälin seurausilmiöitä. Lama lunnaita kysyvi, saatavia saalistelee. Velikö vain velkakierre, josta viisaat varoittelee? Pettuleipä pelastaja Saarijärven Paavollakin eikä markkinamania: kansantulon kahmaisija.

Maan hallituksen ja eduskunnan toivoisi näyttävän ryhdikästä talkoohenkeä juuri nyt, kun lomautukset ja irtisanomiset ovat päivittäisiä kohu-uutisia. Olisiko aika luksusetujen leikkaamiseen? Miksi ei eduskunta voisi osallistua köyhtyvän Suomen säästötalkoisiin?

On jo kyselty, miksi se ei lomauta väkeään tässä poikkeustilanteessa. Se voisi myös karsia rajusti kerskakulutusta muistuttavia menoja, joista kirjailija Aino Suhola kirjoitti kolumnissaan 14.6. Edes perusdemari ei tunne asiasta omantunnontuskia. Ei ihme, että eurovaaleissa kävi kuten kävi.

Onko parlamenttimme tietynlainen teatteri euro-Suomessa? Roolit kun edellyttävät sekä oppositiossa että hallituksessa näyttelijänlahjoja. Niitä on uusvennamolaisella Soinilla, joka vetoaa suomalaiseen perusjätkään. Nimi on enne. Sen perusteella voi jopa humorisisestimuodostaa uusia verbejä. Niitä onkin syntynyt!

Olemme luova kansa. Sen kertovat uudissanat urputtaa, pekkaroida, stubbailla, häkämystyä, braxata, vanhailla, väyrystellä ja korhostella… Eurostelu sekä natoilu ärsyttävät itänaapuriamme, joka muistaa jatkosotaa edeltävän uhoilun saksalaissympatioineen. Urho Kekkosen käsite "rauhanomainen rinnakaiselo" joutanee fraasisanakirjaan. Diplomatia olisi kuitenkin sivistystä sekin.

SEIJA TUOHESMAA fil. maisteri Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.