Politiikka on rikki!

”Politiikka on rikki”. Kokoomuslaisten ja sittemmin perussuomalaisten viime kuntavaaleihin omaksumasta sloganista on käsittämättömällä ja ikävällä tavalla tullut totta. Vai mitä sanotte hallituksen sotevalmistelusta, jolle Meri-Lapin kunnat antoivat kovalla tavalla pitkät valtuustoissaan?

Kunnathan eivät uskoneet hallituksen lupauksia ja päättivät ulkoistaa koko terveydenhoitonsa Mehiläiselle Kemin keskussairaalaa myöten. Lapin Kansan (11.11.) tietojen mukaan ainoat yksityistämistä vastustavat olivat vasemmistoliiton ja vihreiden ryhmät.

Ulkoistuksen puolesta äänestivät lähes kokonaisuudessaan keskustan ja kokoomuksen edustajat! Edes Tornion keskustalainen valtuuston puheenjohtaja, kansanedustaja ja keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni ei saanut omiaan paimennetuksi oman hallituksensa esityksen taakse! Sen jälkeen sitten onkin selitelty ja uhattu lain kiristyksillä, kun muillakin kunnilla on samanlaista uskonpuutetta ja halua ulkoistukseen.

Meri-Lapin päätös on konkreettinen osoitus epäluottamuksesta, jota on ollut ilmassa sakeanaan jo perussuomalaisten hajoamisesta lähtien. Emmehän me vieläkään tiedä, miten hallituksen pystyssä pysyminen varmistettiin: kuka tiesi, mitä tiesi ja lopulta päätti.

Pääministeri Juha Sipilältä on eduskunnassa useaan kertaan, viimeksi peräkonttimatkailun jälkeenkin asiaa kysytty mutta selvyyttä ei vaan tule. Uskomme siis toimittaja Lauri Nurmea!

Nämä esimerkit osoittavat selvästi, että luottamus poliitikkojen ja äänestäjien väliltä on katkennut. Nykyjärjestelmässä esimerkiksi juuri sotevalmistelussa, suurimmassa uudistuksessa vuosikymmeniin, puolueet eivät ole kyenneet yhteistyöhön.

Oppositio on tämän eduskunnan aikana kokonaan syrjäytetty eikä se näin ollen ole tämänkään asian valmisteluun päässyt osallistumaan. Niinpä voi vain kuvitella, miten sotesopalle käy seuraavien vaalien jälkeen, jos puolueiden voimasuhteet muuttuvat. Tiukan vastakkainasettelun sijaan kansalaiset kiittäisivät rakentavasta yhteistyöstä ja kompromissien tekotaidosta.

Eila Tiainen

puheenjohtaja

Keski-Suomen vasemmisto

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.